Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osympatiskt och glädjelöst

/
  • I

Annons

I ”Bad Santa” från 2003 stapplade en packad Billy Bob Thornton omkring i skitig tomtedräkt och förstörde julen för storögda småbarn. I nya ”Bad teacher” är det Cameron Diaz som röker på under arbetstid, förskingrar klasskassan och dissar sina elevers hembakade kakor.

Det finns en självklar logik i att göra grovkornig komedi om tomtar och lärare som beter sig illa. I en tid då många sexuella och moraliska tabun har avskaffats är barn och deras tänkta beskyddare fortfarande heliga. Tomtar ska vara varma och fryntliga, fritidsledare ska vara goda lyssnare på barnens sida – och lärare ska vara kallade av en högre makt att vägleda och forma barn till goda samhällsmedborgare. En harpunering av den myten kan bli stor humor.

Så är dock inte fallet med ”Bad teacher”. Cameron Diaz tar i från tårna i rollen som den sviniga Fröken Halsey, som gör vad som helst för att få ihop pengar till en bröstförstoring (och i förlängningen fånga en arvtagare), men skämten är på förskolenivå och faller platt. Hela filmen bär på ett förakt för sina karaktärer, från Fröken Halsey till klassens hackkyckling Garrett. Det är osympatiskt, glädjelöst och väldigt sällan roligt.

Ljuset i mörkret är den brittiska skådespelaren Lucy Punch, från filmer som ”Dinner for schmucks” och Woody Allens ”Du kommer att möta en lång mörk främling”. Hon spelar den äppelkäcka Fröken Squirrel, som hamnar på kollisionskurs med sin nya kollega. Hennes överpedagogiskt kvittriga kontrollmaniker skapar långt mer subtil komik än Cameron Diaz urspårade mardrömslärare.

Karin Svensson/TT Spektra

Mer läsning

Annons