Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Persbrandt har lidit för Guillous hemliga tjänst

/
  • Mot mattan. Thaiboxaren Rickard Nordstrand tränar grepp med Mikael Persbrandt. I bakgrunden Olivier Sa och Joseph Beddelem, stuntmän som jobbat med filmer som Bourne-trilogin och ”Inception”.

Mikael Persbrandt har boxats, hoppat ut från flygplan och frusit i iskallt vatten som förberedelse för de tre nya Hamiltonfilmerna.

Annons

– Jag har inte klagat – men jag har lidit, säger han.

Den första filmen börjar spelas in i mars.

Det mullrar när 93 kilo Mikael Persbrandt åker i mattan i kampsportlokalen söder om Stockholm. ”Like this! Use your knee!” skriker stuntmannen som leder övningen. ”My knee... is over here”, stönar Persbrandt under sin motståndare, världsmästare i thaiboxning.

Kampen i förorten är bara en del av Persbrandts rigorösa förberedelser inför rollen som Jan Guillous romanhjälte Carl Hamilton.

Han beskriver sin träningsinsats som ”nästan extravagant stor”.

– Jag har hållit på sedan i oktober med åtta pass i veckan de sista två månaderna. Nu springer jag halvmilen på 21 minuter, och det är bra och det är jobbigt och det är härligt. Jag har mått jävligt bra av det hela. Och min enda ambition är att den här produktionen ska hålla minst världsklass.

Barndomshjälte

Persbrandt berättar att han växte upp med Jan Guillous Hamiltonböcker.

– Hamilton är en cool lirare. Jag tyckte att det var så jäkla spännande med ensamvargen som räddar världen. Och det är fortfarande intressant med en så komplex person mot en klangbotten av världspolitik. Jag tror att det är därför Jans böcker blivit så framgångsrika. Jag tränade med några killar från de svenska specialstyrkorna, en del av dem hade valt sin yrkesbana efter Hamiltonböckerna.

Tränad i USA

Specialstyrkor, ja.

Inför rollen har Mikael Persbrandt tagit hjälp både av svenska elitsoldater och amerikanska, de så kallade Navy Seals där också den fiktive Hamilton fått sin utbildning.

– Det jag ville hitta i min vistelse med specialförbanden är vad man kallar warrior’s mindset, en särskild sorts medvetenhet. De här killarna har svårt att gå in i en lunchrestaurang utan att kolla nödutgångar och vilka som är där. Allt jag lärt mig kan jag omsätta direkt i filmen.

– I USA-träningen har jag hoppat ut ur flygplan och jag legat i sexgradigt vatten i 25 minuter mitt i natten. Jag har inte klagat – men jag har lidit (skratt). Fallskärmshoppet, ett tandemhopp, var fantastiskt. Vilken kick. Jag var inte kaxig i planets dörröppning, men jag ska absolut göra det igen.

”Jag var en fantasynörd”

Samtidigt med Hamilton förbereder Mikael Persbrandt sitt andra storprojekt, Peter Jacksons Tolkiensaga ”The hobbit” där han spelar Beorn, en man som kan förvandla sig till björn. Även Tolkien visar sig vara en barndomshjälte för Persbrandt.

– Jag läste alla böckerna. Jag sprang på antikvariat och försökte hitta de första Bilboböckerna – jag var en fantasynörd. Jacksons Tolkienfilmer är helt fantastiska. He’s the man.

– Hela projektet ska bli så spännande. Där är man verkligen novis i en av de största kittlar man kan hoppa ner i. Det är väl 700 pers i teamet, jag ska stå i ett hörn och bara försöka vara följsam.

Vad hade den tolvårige Micke sagt i pojkrummet om han visste att han skulle spela Beorn?

– ”Oöverstigligt märkligt”. Jag hade ju inte tänkt bli skådespelare. Jag gillade att bygga byggsatser i balsaträ och bli astronaut, och så blev det det här. Forskningsresande i väntan på... vadå?

Mer läsning

Annons