Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rachel getting married

/

Rachel getting married
Regi: Jonathan Demme
Med: Anne Hathaway, Debra Winger, Rosemari DeWitt, Bill Irwin med flera
Filmstaden, Gävle

Annons

Att använda ett bröllop och dess förberedelser som ett mikrokosmos för att berätta om människor är ett populärt filmiskt begrepp.

Den film som vi nog mest minns är Robert Altmans "The wedding", en av regissörens många ensemblefilmer där en myriad av karaktärer vandrade ut och in ur handlingen.

Det är inte för inte som Jonathan Demme tackar just Altman i eftertexterna till "Rachel getting married" – just dennes filmer måste ha varit en stor inspirationskälla för den här oerhört underhållande och mångbottnade filmen.

Demme är en mångsidig regissör – "När lammen tystnar", "Philadelphia" och "The manchurian candidate" är några exempel - och att göra den här sortens kombination av drama och mörk komedi är uppenbarligen någonting han trivts med.

"Rachel getting married" är en av hans bästa filmer på många år. Titeln till trots är det inte Rachel som är filmens huvudperson. Det är Kym, lysande gestaltad av Anne Hathaway. Hon håller på att komma ur ett tioårigt drogberoende och får permission för att besöka sin syster Rachels bröllop.

Hon möter där sin mamma, sin pappa, pappas nya fru, sin blivande svåger och, givetvis, systern – vilket självfallet, i en film som denna, leder till att en mängd tidigare konflikter nu kommer upp till ytan och måste tacklas och bearbetas innan Rachel äntligen kan få bli gift.

Inte minst handlar det om Kyms relation till sin mor (spelad av den eminenta och numera alldeles för sällan sedda Debra Winger), och den långa uppgörelse de har är en av filmens starkaste scener.

"Rachel getting married" är en alldeles utmärkt film. En myllrande, atmosfärrik skildring både av människor och av det sociala spelet före och under ett bröllop. Och om Anne Hathaway skulle få den Oscarnominering som det spekuleras kring, då kommer i alla fall inte jag att protestera. Den här unga kvinnan blir bara bättre och bättre för varje film hon gör.

Mer läsning

Annons