Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regissören om nya Star wars: "börjar på en ökenplanet"

/

När JJ Abrams fick erbjudandet att regissera den sjunde "Star wars"-filmen var hans första reaktion att säga nej. Erbjudandet kom närmast som en chock för den erfarne filmregissören.
– Det var ett väldigt skrämmande förslag. Och dessutom kände jag att jag hade gjort mitt när det gällde uppföljare. Jag ville helt enkelt hålla mig borta från det i fortsättningen, säger han.

Annons

– Men sedan började vi tala om det. Och till min förvåning kändes det plötsligt helt rätt.

Resultatet får vi se i december i år. Filmen "Star wars: episode VII - the force awakens" utspelas flera decennier efter handlingen i del sex, "Jedins återkomst". Än så länge är i princip allt om handlingen topphemligt, men klart är att bland andra Han Solo, Chewbacca, prinsessan Leia, Luke Skywalker och robotarna R2D2 och C3PO finns med även i nummer sju.

Huvudrollsinnehavare i den nya filmen är Oscar Isaac, Daisy Ridley och John Boyega, och i ensemblen finns också Adam Driver, Andy Serkis samt Max von Sydow. Om den sistnämnde ryktas det att han spelar en ond sith-lord.

– Filmen börjar på en ökenplanet, där några karaktärer möter varandra och slår följe. Oscar Isaac spelar en X Wing-pilot, som skickats ut på uppdrag av en viss prinsessa, säger Abrams.

Det är ungefär så mycket som han vill säga om handlingen. Han såg själv sin första "Star wars"-film när han var elva år gammal, och berättar att han aldrig kommer att glömma känslan han fick då.

– Den förde mig bort till en annan värld, den fick mig att tro på denna andra värld. Det fanns hjärta och det fanns hopp i berättelsen och det gjorde ett oerhört intryck på en elvaåring.

– Redan då kändes det vi såg riktigt och naturligt och det ville jag gå med även i min film. Vi byggde så många sets vi kunde, vi använde oss inte av så mycket specialeffekter som vi hade kunnat göra. Jag ville behålla balansen mellan det gamla och det nya, känslan av att allt är på riktigt, en kombination av teknologi och det briljanta i det George Lucas gjorde.

När Lucas regisserade den första filmen, den som heter "A new hope" och är del fyra i berättelsen, var det märkbart att han var influerad av västernklassiker som John Fords "Förföljaren". Abrams fortsätter traditionen.

– "Star wars" är på många sätt en västernfilm, en saga som utspelas i ett John Ford-landskap.

Är han rädd att göra alla miljontals hängivna fans besvikna?

– Jag är medveten om att vi inte kan tillfredsställa alla. Det vi gör är att hylla "Star wars"-traditionen samtidigt som vi berättar en ny berättelse. Visst, det finns stunder då jag känner mig skräckslagen, men mestadels är det kul. Möjligheterna är fler än riskerna, säger JJ Abrams.

(TT)

Mer läsning

Annons