Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rooney Mara på väg mot genombrott

/
  • Eftertraktad roll. Rooney Mara knep rollen som Lisbeth Salander i den kommande amerikanska versionen av ”Män som hatar kvinnor”.

Rollen som hackern Lisbeth Salander har förändrat hennes liv.

Nu när det är dags att möta allmänheten laddar Rooney Mara för världsberömmelse.

Annons

– Det är klart att jag känner pressen men man kan inte göra alla nöjda, säger hon.

I de få filmklipp som hittills visats upp ur David Finchers ”The girl with the dragon tattoo” är hjältinnan Lisbeth Salander piercad, utan ögonbryn och med en knepigt spretig frisyr.

Rooney Mara, som knep rollen som varenda kvinnlig skådespelare i Hollywood suktade efter, är som privatperson mer lik en ung Audrey Hepburn.

Men på den stora pressträffen för filmen i Stockholm berättade hon för församlade journalister från hela världen om släktskapet med den numera globalt kända rollfiguren.

– Vi har många likheter som är svåra att definiera men jag har en mörk sida och jag kan absolut förstå henne. Jag har levt med Lisbeth så länge nu, det är nästan lite svårt att släppa, säger Rooney Mara.

Hittills har hon befunnit sig som i en liten bubbla och fokuserat på inspelningen och rollen. Men nu närmar sig premiärdatumet och med det stora Hollywood-maskineriet i rullning så känner Rooney Mara av det växande intresset för både filmen och henne.

– Det var bland det första David Fincher frågade mig om, när han erbjöd mig rollen. Om jag skulle palla och förstod vad jag gav mig in på. Jag menar, alla ville ju ha rollen men det är inte detsamma som att alla skulle klara av den enorma exponeringen den innebär, säger Rooney Mara.

När hon väl fått rollen försökte hon släppa alla utomstående förväntningar och fokuserade på att göra sin egen rolltolkning. Hon tränade hårt fysiskt inför inspelningen, bland annat kick-boxning. Och så slipade hon på sin ”svenska” dialekt.

– Det var verkligen svårt. Men jag hoppas att både jag och filmen i övrigt har fått till den svenska känslan bra, det är viktigt.

Trots en krävande inspelning och medföljande mediecirkus tvekar Rooney Mara inte en sekund över om hon skulle vilja återvända till rollen som Salander om de två återstående filmerna blir verklighet.

– Jag vill göra Lisbeth igen, absolut.

Mer läsning

Annons