Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sensationell dansfilm i 3D

/
  • Muskulös dansfilm. Rolig, stark och känslosam! Men se den helst i 3D. Foto: Tri art film

”Pina3D” är den konsekventa, absoluta hyllningen till en konstnär.

Josephine ”Pina” Bausch, tysk koreograf, född 1940, död 2009.

Annons

Hon grundade danskompaniet Tanz¬Theater Pina Bausch i Wuppertal och blev känd som en förnyare av den moderna dansen.

Så här avgudad var och är hon, vittnar filmen. Så här fantastisk, viktig, tragisk och rolig kan danskonsten vara.

Pinas dansare berättar vad hon betytt för dem. De dansar också vad hon betytt för dem. De rör sig genom delar ur olika föreställningar – “Café Müller“, “Le Sacre du printemps“, ”Vollmond“. Ibland iscensatta ute på gatan, mitt mellan bilar, eller i parker. I en simhall. På pendeltåget. Hur dansar man årstider? Med små lyckliga gester på den livsfarliga kanten av ett stup.

Alla Pinas stycken handlade om kärlek och smärta och sorg och ensamhet, säger en av medlemmarna i danskompaniet. Det var som om vi var en del av henne, säger en annan. Hon såg allt, även med stängda ögon, säger en tredje.

Regissören Wim Wenders, lika legendarisk tysk, med ”Den amerikanske vännen”, ”Paris, Texas” och ”Himmel över Berlin” under 70- och 80-talet, hade börjat ett samarbete med Pina Bausch. Men deras gemensamma filmprojekt hann aldrig bli färdigt. Pina Bausch dog. En chockad och sörjande Wenders gjorde istället sin fullständigt hänryckta dansdokumentär. En film TILL Pina.

Utvald som Tysklands Oscarsbidrag, det vill säga den ska tävla med Sveriges ”Svinalängorna” om en nominering i kategorin bästa icke engelskspråkiga film.

Pina Bausch arbetade annorlunda, utifrån dansarnas egna personligheter. De fick tala, sjunga, skratta högt och skrika på scen.Det var dans som förenade sig med teatern.

Låter bekant, eller hur? Som när Folkteatern virvlade sig genom Shakespeare i Gasklockorna i ”Kom ta min hand” förra året. Rötterna till Gävlesuccén finns hos Pina Bausch.

Men att en danskonstdokumentär som ”Pina” visas på bio hos oss är faktiskt en liten sensation.

Notera dock att toppbetyget gäller den muskulösa 3D-versionen – som endast ges vid ett tillfälle, på måndag kväll. Övriga föreställningar sker i 2D i ordinarie 7:an-salong.

Fotnot. Delar av texten har tidigare publicerats på Arbetarbladets kultursida (26/9 2011).

Bodil Juggas

Mer läsning

Annons