Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Skräckfilm" för oroliga föräldrar

/
  • En prövning. Cameron Diaz och Sofia Vassileva och en sentimentalitetsdos lika skyhög som det amerikanska antibiotikaanvändandet.Foto: Sidney Baldwin

Allt för min syster

Regi: Nick Cassavetes

Med: Cameron Diaz, Abigail Breslin, Sofia Vassilieva m fl

Filmstaden, Gävle

Annons

Det här är föräldrarnas skräckfilm. Vuxna är inte rädda för spöken, de är rädda för att deras barn ska bli sjuka. Få leukemi. Cancer. Dö.

"Allt för min syster" bearbetar problematiken.

Filmen handlar om hur en hel familj påverkas av 16-åriga Kates sjukdom. Men allra mest hennes yngre syster vars friska donerade celler hållit Kate vid liv. Tills nu. Lillasyrran har blivit tonåring och kräver rätten att få bestämma över sin egen kropp, slippa känna sig skapad som reservdelsmänniska. Hon chockar mamma med att koppla in advokat.

Dramat utspelas i USA. Familjen tillhör den samhällsklass som inte behöver oroa sig över försäkringspremier. Sjukhuset ställer alltid upp med sitt bästa. Doktorn har till och med tid att själv köra Kate runt i rullstolen.

Välgjorda, duktiga filmer som "Allt för min syster" har intravenöst dropp av kärnfamiljssentimentalitet. De handlar aldrig om realiteter som pengar, bara känslor. Märk, på ett värdigt och uppfostrat sätt. Det här är människor som vet hur man för sig och har medel att göra det.

Och man känner sig alltså förtvivlad. Inte så mycket över Kates öde, som över de miljoner amerikaner som inte har samma gräddfil till vården. Sicko, hade Michael Moore sagt.

Mer läsning

Annons