Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slumdog millionaire

/
  • Vinnaren. Dev Patel har huvudrollen i en film där Hollywood goes Bollywood.
  • Vinnaren. Dev Patel har huvudrollen i en film där Hollywood goes Bollywood.

Slumdog millionaire
Regi: Danny Boyle
Med: Dev Patel, Anil Kapoor, Freida Pinto, Ayush Hahesh Khedekar m fl
Filmstaden, Gävle

Annons

Oscarsgalan stora vinnarfilm. Inte konstigt. Den handlar ju om amerikanernas favoritpåstående att vem som helst kan bli miljonär.
Men visst är "Slumdog millionaire" störtskön.

En underbar skröna ur det indiska myllret, samtidigt en skildring av det yttersta eländet i slummen där gatubarn görs till mer rörande och inkomstbringade tiggare genom stympning, säljs som sexslavar eller växer upp till gangsters.

Pojken Jamal bor på soptippen innan han lockas av en tallrik soppa till ett barnhem som har en lite förvriden syn på välgörenhet.

Jamal, hans bror och den föräldralösa flickan Latika kallar sig de tre musketörerna. Men vännerna skiljs åt. Allt Jamal sedan drömmer om är att återfinna Latika.

När filmen börjar är Jamal 18 år och hela Indiens älskling efter att som obildad kille från ingenstans ha tagit sig fram till slutomgången i tv-programmet "Vem vill bli miljonär".

Hur är det möjligt? Detta är, egentligen, miljonfrågan. Polisen misstänker fusk och kräver att få veta.

Mellan sittningarna inför en arrogant programledare i tv-studion återberättas Jamals uppväxt i dråpliga och skakande men även romantiska sekvenser. Livets hårda skola har förstås lärt honom svaren.

Gränsen mellan fakta och fiktion diskuteras mycket i dag. Romaner är mer eller mindre "sanna", privatliv och påhittade privatliv är en enda röra på internet och i till exempel biofilmen "The wrestler" fungerar huvudrollsinnehavaren eget livsöde som en extra parallellhandling.

Även "Slumdog millionaire" har ett förhållande till verkligheten som påverkar upplevelsen av filmen. Barnen som medverkar kommer direkt från gatan. Plötsligt var de filmstjärnor och stod på röda mattan vid premiären. I dag är de tillbaka i förstadsslummen i Bombay/Mumbai

Produktionsbolaget har lovat att betala barnens skolgång tills de fyller 16. De unga skådespelarna känner sig säkert som miljonvinnare, även om de i en annan mening blivit utnyttjade.

Danny Boyle (fortfarande mest känd för "Trainspotting") från gamla kolonialistmakten England har regisserat. Han hinner hylla Bollywood, faller ibland offer för en pittoresk bild av fattigdomens färgstarka gemenskap, men driver också med västerlänningar på besök (tillverkningen av "Slumdog millionaire" är ju i sig en sorts är filmturism).

Men med vilket rövarhumör han berättar sin saga!

Åtminstone utåt är "Slumdog millionaire" är ett sprakande matinéäventyr med socialt samvete.

Så vilken film ska du se? Alternativ A. Slumdog millionaire. Alternativ B Slumdog millionaire. Alternativ C. Slumdog Millionaire. Alternativ D. Slumdog millionaire. Använd gärna livlinan att ringa en vän också.

Mer läsning

Annons