Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spektakulär action på hög nivå

/
  • Tom Cruise i en actionfilm motsvarande ungefär hundra berg- och dalbanebiljetter.Foto: UIP
  • Lever han? Michael Nyqvists uppgift inskränker sig till att se ut som en skurk utklippt i kartongpapper.Foto: UIP

”Mission impossible”-konceptet är mer James Bond än vad James Bond någonsin varit. Filmerna lyckas vara tuffa, smarta, hisnande och roliga i exakt rätt proportioner.

Annons

Scenen när agenten Ethan Hunt (Tom Cruise) ser ut som en liten spindel på fasaden av världens högsta byggnad, en glasad hotellspira i Dubai, jag menar woooiahh!

Han klättrar med hjälp av superstarka specialhandskar som suger fast. Tekniska underverk. Men, hoppsan, där börjar högerhandskens display att blinka okontrollerat. 130 våningar upp och en framrusande sandstorm vid horisonten….

Det är verkligen action på hög nivå det här. Även i uppföljaren med serienummer fyra. I love it.

Michael Nyqvist gör sin första stora internationella roll som filmens skurk, tyvärr i form av pappersdocka. James Bond-filmerna tillät utmejslat diaboliska karaktärer att ta plats. Men i ”Mission Impossible” är det Tom Cruise-teamets magnifikt uträknade komplotter som ska glänsa, ingenting annat.

Handlingen återuppfinner en stämning av kalla kriget – för enkelhetens och genrenostalgins skull. Ryska kärnvapen riskerar att avfyras. Den som vill hinna först på knappen är dock en svensk fysikprofessor (Nyqvist) som löpt amok. Han inbillar sig att mänskligheten ska ta ett trappsteg i utvecklingen mot en bättre värld i, om det mesta utplånas först.

Förmodligen är det en skräckvision av socialistisk jämlikhetsanda som utmålas. Amerikansk film förnekar sig inte. Exklusiva hotellmiljöer i fjärran länder är för övrigt allt vi får se av verkligheten. Men, I love it ändå. ”Mission impossible – ghost protocol” är vad den utger sig för att vara – i alla avseenden spektakulär.

Mer läsning

Annons