Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Star trek

/
  • Stjärnornas krig. Spock (Zachary Quinto) går hårt åt Kapten Kirk (Chris Pine) i ”Star trek”. Foto: UIP

Star trek, Regi: JJ Abrams, Med: Chris Pine, Zachary Quinto, Zoe Saldana med flera, Filmstaden, Gävle

Annons

Känslostyrd människa eller förnuftsdriven tekniker? Legendariska, spetsörade Star trek-personen Spock är både ock. Mamma kommer från Jorden, pappa kommer från planeten Vulcan.

Spock illustrerar konflikten mellan emotioner och logik. Mellan hjärta och hjärna.

Att kasta sig ut i rymden i en våghalsig räddningsaktion med minimal chans att lyckas, är ologiskt – men mänskligt.

Avgörande beslut av detta slag tas dagligen ombord på stjärnskeppet Enterprise.

Som är fabriksnytt i den här Star trek-filmen. I inledningsscenen har Kirk inte ens kommit till världen.

Tidsordning är å andra sidan inget för evigt fastställt här. Gamla science fiction-myter om hur farligt det är att möta en annan version av sig själv, hanteras med humor i ”Star trek”.

Den har en förhållandevis ljus och hoppfull inställning till utvecklingen, inte minst tekniken. Världsfederationen av planeter utvidgas genom fredliga ”upptäcktsresor”. Som det för övrigt hette även på Columbus tid.

Men jag ska inte kasta skit på det koloniala scenariot. Det sägs ju på sin tid ha varit plats för rent av samhällskritiska diskussioner om rasism och militärmakt, förklädda i rymddräkt.

Även om jag misstänker att trekkiesarna hellre diskuterar warp-förflyttning.

Hur som helst. Som högst sporadisk Star trek-tittare genom åren har jag naturligtvis usla kvalifikationer för att bedöma den nya filmen. Jag noterar att den redan hunnit få höga betyg av många andra ”vanliga” recensenter.

Kultfaktorn är nog inte oviktig. Star trek har varit med sen 60-talet, förgrenat sig efter originalserien, bytt karaktärer, skepp och epoker.

Att förse berättelsen med en hittills okänd början är populärkulturens bästa knep för att locka samtidigt den nya och den ingrodda publiken.

I dagens film ses Enterprises blivande besättning som unga kadetter, på väg att flyga ur boet. De visar sig värdiga sin status genom att bekämpa den laglöse Nero – modernt gestaltad mitt emellan östeuropeisk gangster och Matrix.

Men Star treks universum har numera blivit sig själv nog. De flesta blinkningarna är för nördar, de gäller inte verkligheten utanför.

Äventyret känns utdraget, erbjuder dock oändligt mycket supernovasnyggt att titta på, inte minst de slimmade uniformerna. Inuti hittar vi ett gäng energiska unga skådisar. Särskilt Zachary Quinto (Spock) och Chris Pine (Kirk) tar självsäkert över befälet över en ny generation.

Star trek har levt länge och fortsätter väl.

Mer läsning

Annons