Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tarantino kommer till Cannes

/
  • TRIER. Willem Defoe och Charlotte Gainsbourg spelar huvudrollerna i Lars von Triers skräckfilm

Lars von Trier, Quentin Tarantino, Ang Lee och Ken Loach är med och tävlar om årets Guldpalm i Cannes. Inga svenska filmer finns i tävlan.

Annons

Skräck, krig och fotboll är några teman för huvudtävlingen om Guldpalmen när den 62:a Cannesfestivalen rullar ut röda mattan den 13 maj.

Lars von Triers "Antichrist" - medproducerad av bland andra Svenska Filminstitutet och SVT - ryktas vara det otäckaste på länge. Tarantinos andravärldskrigsfilm "Inglourious Basterds" har Brad Pitt i huvudrollen och "Looking for Eric" är Ken Loachs dokumentärfilm om den franske fotbollsikonen Eric Cantona.

Om man tittar på regissörsnamn har årets Cannes det starkaste startfältet på länge. Även Ang Lee, Pedro Almodóvar, Jane Campion, Alain Resnais och Michael Haneke är med i tävlan.

Årets festival är ovanligt tom på Hollywoodfilmer - Tarantino är ende amerikanske regissör att delta i huvudtävlan. På presskonferensen i Paris sade festivalledningen att en orsak kan vara manusstrejken slagit mot USA:s filmproduktion, skriver Variety.

Men det finns ändå goda möjligheter till stjärnglans om en månad. Bland filmerna som visas utom tävlan finns stjärntunga "The imaginarium of Doctor Parnassus" av Terry Gilliam och med Johnny Depp, Colin Farrell och Jude Law. Den är också känd som den avlidne skådespelaren Heath Ledgers sista film.

Pedro Almodóvars "Los abrazos rotos" har Penelope Cruz i huvudrollen medan Ang Lees "Taking Woodstock", som utspelas mot bakgrund av musikfestivalen 1969, kan skryta med Liev Schreiber.

Juryn kommer i år att ledas av den franska skådespelerskan Isabelle Huppert. Skådespelerskan Robin Wright Penn, författaren Hanif Kureishi och skådespelerskan Asia Argento är några av de övriga jurymedlemmarna.

Festivalen öppnas av "Upp", den nya animerade filmen från Disney/Pixar. Den avslutas den 24 maj med "Coco Chanel & Igor Stravinsky" av fransmannen Jan Kounen, nu Sverigeaktuell med "99 francs".

Mer läsning

Annons