Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tropic thunder

/
  • Galen filmsatir. Ben Stiller och Robert Downey Jr i komedin ”Tropic thunder” som inte är så mycket att garva åt.

Tropic thunder

Regi: Ben Stiller

Med: Ben Stiller, Robert Downey Jr, Jack Black med flera

Filmstaden, Gävle

Annons

Kameran går. Horisonten brinner av miljondollarfyrverkerier. Då ropar den förbaskade fåfänga filmstjärnan: bryt. För att det inte ”känns” rätt.

Det går visst till så i Hollywood. Budgetar går överstyr, artistagenterna är slemmiga och producenten en galning. Skådisarna slåss eller sniffar kokain och någon har jobbat åtta månader i en kinesisk klädfabrik för att kunna gestalta upplevelsen av att vara en nobody.

Om man ska tro den amerikanska komedin ”Tropic thunder” och varför skulle man inte det. För ovanlighetens skull finns stor sakkunskap.

Filmen handlar om inspelningen av ett Vietnamkrigsdrama som förvandlas till fuktångande dogmahelvete med ”riktiga” gerillasoldater mellan träden. Det anspelas rått och hjärtligt på ”Apocalypse now”.

Ben Stiller står för manus, regi samt medverkar själv i en av rollerna. Han har mord i sinnet. Eller åtminstone kupering utan bedövning av inbilska skådespelare med hög svansföring. ”Tropic thunder” är en vansinnig drift med en vansinnig bransch.

Man anar att Stiller i ett värdigare sammanhang kunde stått för skärpa. Men det blir inga djungelvrål. Det blir inte längre lika kul när idéerna omsätts till påfrestande vulgäraction – där skämten dras så många varv att de hinner dö, där Jack Black är för bred, där Tom Cruise gör ett inhopp som internt applåderad firmafestunderhållning och ketchup fyller ut hålrummen.

Mer läsning

Annons