Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuva Novotny i vågad norsk serie

/
  • På SVT. Tova Novotny spelar relationsrädda Eva i den nya norska tv-serien ”Dag”.

På tisdag är det premiär för den norska tv-serien ”Dag” i SVT. En svart komedi där svenska Tuva Novotny har en stor roll.

Annons

– Det var det bästa jag läst någonsin, säger hon om manuset.

Serien handlar om den pessimistiske äktenskapsrådgivaren Dag. Han trivs som ensamstående tills han träffar Eva, spelad av Tuva Novotny.

Hon jämför ”Dag” med amerikanska serier som ”Dexter” och ”Weeds”, med antihjältar och utan moraliserande.

– Det finns ingenting liknande i Sverige. Det är symptomatiskt att det görs i Norge som utifrån sett är ett så polerat land, säger hon.

Regissören Öystein Karlsen utvecklar:

– Allt verkar så glatt, med rosenröda kinder, äppelknyckarbyxor och Gud fan vet.

Tuva Novotny kom in i serien när Karlsen letade ansikten till rollerna. En bild på skådespelaren satte igång kreativiteten.

– Jag skrev fyra eller fem monologer på två och en halv timme, konstaterar han.

Karlsen var så nervös inför första mötet med henne att han bytte kläder tre gånger. Oron visade sig ogrundad: När Novotny läst manuset var hon såld.

– Det var det bästa jag hade läst någonsin, punkt slut, säger Tuva Novotny.

Det fjärde avsnittet av säsong två har just visats i Norge. Det är också Tuva Novotnys debut som regissör.

– När man regisserar någon som är 10 år yngre och som gjort 40 spelfilmer så tänker man ”hon kan det nog bättre än jag”, så hon kan få göra det, skrattar Karlsen.

Nästa år syns Tuva Novotny i filmen ”Bröderna hårdrock”. Hon återkommer, liksom bland andra Kjell Bergqvist, till regissören Ulf Malmros väletablerade ensemble. Framöver kan det nog bli svårt att välja mellan två så tajta gäng som Karlsens och Malmros.

– Hemma pratar jag om norrmännen som ”mitt grabbgäng”, eller ”tjejgäng” eller vad man ska kalla det. Jag har nog hittat väldigt mycket hem, personligt och yrkesmässigt, säger hon.

I senare avsnitt av ”Dag” kommer även Rebecka Hemse och Rolf Lassgård att dyka upp. Dessutom inleder Jan Stenmarks egensinniga humorbilder varje avsnitt.

Mer läsning

Annons