Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två timmar ren och skär underhållning

/

Annons

Det är lite dålig stämning mellan gudarnas konung Odin (Oden) och hans son, den krigiske åskguden Thor (Tor). Thor är för stridslysten och ego för sitt eget bästa, förvisas från asagudarnas boning och kraschlandar i dubbel bemärkelse i dagens USA. Van vid Asgard (Asgård), mjöd och strid med fientliga frostjättar blir kulturkrocken monumental och det visar sig inte vara så lätt att ta sig tillbaka till sin egen trygga värld när man dessutom ska rädda mänskligheten.

Låter det buskis? Det är det ju också. Men det är också extremt underhållande.

Chris Hemsworth är klockren som den enormt träige och osympatiske Thor, och såhär i efterhand känns det logiskt att han snuvade vår egen Alexander Skarsgård på rollen. Anthony Hopkins är också väl castad i rollen som den andfådde åldrade Odin, medan både Natalie Portman och Stellan Skarsgård kämpar med sina två rätt platta karaktärer.

Men sammantaget är ”Thor” två timmar ren och skär underhållning. Marvel med Kenneth Branagh vid rodret har lyckats göra en serie-action som är pang på utan krusiduller. I en filmera där vi nära på sondmatas med 3D-effekter klarar sig ”Thor” alldeles utmärkt. Visuellt är filmen en fest och särskilt skildringarna av det futuristiska Asgard är ljuvligt snygga. Då kan man ha överseende med en del lökiga repliker.

Sara Haldert

Mer läsning

Annons