Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wallander – en utmaning för Endre

/
  • Kärt återseende. Det råder ingen tvekan om att de gamla kollegerna Krister Henriksson och Lena Endre sett fram emot att få mötas i nya serien. ”Att spela mot Lena är underbart, så är det bara”, säger Krister Henriksson.
  • Tystnad, tagning! När Kurt Wallander springer efter sin bortsprungna labrador stöter han ihop med åklagaren Katarina Ahlsell.

Just nu spelas 13 nya Wallanderfilmer in i trakterna kring Ystad. Dramatenstjärnan Lena Endre är ett av de nya namnen i rollistan.
– Det här ska bli jättespännande. En riktig utmaning, säger hon.

Annons

Solen glittrar i vågorna utanför den lilla byn Svarte på den skånska sydkusten när ett par av scenerna med Lena Endre och Krister Henriksson spelas in.

– Varsågoda, ropar regissören Charlotte Brändström.

Tystnaden lägrar sig över inspelningsplatsen. I nästa ögonblick kommer Kurt Wallander, i Krister Henrikssons välbekanta skepnad, lufsande över sanddynerna. Han ropar på den nyinskaffade labradoren Jussi, som sprungit in i en trädgård. Där stöter han på Lena Endres rollfigur, åklagaren Katarina Ahlsell, som flyttat från Stockholm till det bedrägliga lugnet i Ystad. Vad som därefter händer får vi se i filmen ”Hämnden”, som har biopremiär i januari nästa år. För Lena Endre var rollen som Katarina ett erbjudande hon inte kunde tacka nej till:

– Det är en helt ny karaktär som det ska bli väldigt roligt att få vara med och utforma. Sedan ska det så klart bli väldigt roligt att få jobba med Krister Henriksson, säger hon.

Hus vid havet

 

Om några hetare känslor uppstår mellan Wallander och ortens nye åklagare vågar hon inte uttala sig.

– Inspelningen av filmerna kommer att pågå i ett och ett halvt år, så jag har ingen aning om vad som händer framöver.

Annars är Lena Endre ingen inbiten deckarfantast, medger hon med ett gapskratt.

– Nej, faktiskt inte. Det låter ju inte klokt egentligen. Men det ska bli väldigt roligt att få jobba i den här genren och att få gestalta en kvinna som arbetar inom rättsväsendet. Det är något helt nytt för mig.

I den nya nya omgången filmer får vi möta en lite annorlunda Kurt Wallander.

Han har sålt sin lägenhet i stan och köpt ett hus vid havet, där han tar långa promenader med hunden.

– Kurt har nått en ålder då han inser att han måste förändra sitt liv. Han har börjat bry sig om sig själv, sin kropp och sina vanor. Han är mer hoppfull och lite gladare, berättar Krister Henriksson som den här gången tagit aktiv del i utvecklingen av manus.

Efter den förra serien Wallander-filmer var den firade skådespelaren lite trött på att spela den luggslitne mordutredaren från Ystad. Och han tänkte sig för både en och två gånger innan han tackade ja till att vara med i ytterligare 13 rullar.

– Jag tittade på de gamla filmerna och utvärderade vad som var bra och vad som var mindre bra. Sedan insåg jag att det här var ett enastående tillfälle att med erfarenheter från förra omgången få vara med och skapa något ännu bättre. Då föddes längtan på nytt, berättar han.

Scenen vid havet tas om flera gånger innan regissören är nöjd. Husägaren Bo Lönnerblad och hans sambo Anna Marie Proos står på första parkett, för det är i deras trädgård det hela utspelas.

– Det går nog bra, filmteamet kommer ju inte att vara här varje dag, säger Bo om invasionen av kameramän, ljudtekniker och skådespelare.

Magnus Gatemark/TT Spektra

Mer läsning

Annons