Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förändringar krävs för vinst

/
  • VINNER? För att Malena Ernman ska ha en chans att vinna måste framträdandet ändras, skriver På Gångs krönikör Kristian Ekenberg.Foto: Sergey Ponomarev

Har Malena Ernman en chans att vinna i kväll?
Vi gör det igen, dras med och tror att resten av Europa äntligen ska förstå att Sverige borde stå på pallen varje år.

Annons

En ny omständighet har emellertid förstärkt hennes chanser – hon gick vidare från semifinalen. ”La Voix” är en låt som man antingen gillar eller hatar, utan en mellanmjölksväg, och Europa gillade den tillräckligt mycket för att rösta vidare den, om det inte förhåller sig så att hon gick vidare på juryns nåder som Charlotte Perelli gjorde (detta avslöjas inte förrän efter finalen).

Men för att Malena Ernman ska ha en sportslig chans att vinna, måste förändringar göras i framträdandet.

Hon måste ha mer tryck i rösten, framför allt i verserna. Bildproduktionen måste vara bättre, inte svävande på håll som den var i semifinalen. Och ljusskärmen bakom henne måste sluta tävla med solen – som det ser ut nu verkar det som att Malena ligger och sjunger i ett badkar med mjölk, med blott ögon, näsa och mun som sticker fram ovanför ytan.

Tyvärr ligger bristerna i den ryska tv-produktionen, vilket gör att det är svårt för Sverige att påverka.

Om vi hade kunnat behålla exakt samma framträdande som i Globen hade chanserna varit större.

På tal om den ryska produktionen, som lär ha kostat över 300 miljoner kronor – den suger. Trots denna jättesatsning från Ryssland, lyckas de inte skaka av sig den tafflighet som utmärker östeuropeiska tv-produktioner (man väntar sig nästan att gamla tjeckiska dockfilmer från 70-talet ska visas som pausunderhållning).

Ryssland faller där i samma fälla som Kina gjorde under OS, som ville visa sig som den stormakt de är, men som möttes av västvärldens hånfulla – och lite rädda – skratt åt synkroniserade shownummer.

Vi skrattar åt Rysslands tv-show, med de uslaste programledarna på länge och en pausunderhållning som är närmast identisk med ”Tingaliin”, minus humorn.

Hela Norden lyckades ta sig till finalen, vilket är roligt, men har inte tongångarna från favorittippade Norge blivit lite väl kaxiga. ”Ni har ingen chans”, löd en kvällstidningsrubrik i går, dragen ur en norsk mun. Inte så smart att håna potentiella grannlandsröster.

För det är med grannlandsröster schlager-EM, som bekant, vinns.

Annons