Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förargelseväckande humor med frireligiöst leende

/

Han är Förargelseväckande Fredrik i "Ballar av stål".
Men han ser ut som en snäll mobiltelefonförsäljare.
Fredrik Andersson är ett komikerlöfte som uppträder på Gasta i kväll.

Annons

Den amerikanska komikern Sarah Silverman ser ut som en snäll tjej. Därför blir effekten större när hon öppnar munnen och säger något hutlöst som chockar publiken.

Fredrik Andersson jobbar efter samma princip i "Ballar av stål" (Kanal 5), där han spelar karaktären Förargelseväckande Fredrik som ler frireligiöst samtidigt som han gör saker som inte faller inom ramen för det politiskt korrekta, såsom att låsa in sin dvärgkompis i en förvaringsbox på tågstationen.

– Jag tycker nog att humor ligger i kontraster och att bryta mot förväntningar. Om en sextonårig kepskille klottrar "Död åt kungen" på en vägg, är det inte lika roligt som om Silvia gör det, svarar han i en mejlintervju.

I "Ballar av stål" gör komikerna saker som ska bevisa att de har just "ballar av stål", det vill säga mod att tassa långt ut i landet av det pinsamma, obekväma och socialt oacceptabla.

Åtminstone Fredrik Andersson tillstår att det inte är helt utan obehagsklumpar i magen som de tar sig an utmaningen.

– Det var lite av den sociala motsvarigheten till att dra naglarna mot en svart tavla. Ajaj.

Förutom "Ballar av stål" har han även synts i bland annat "Parlamentet" på TV4.

Gasta, Gävles egen stå upp-klubb, har gott rykte i komikerkretsar, enligt Fredrik Andersson.

– Bra publik, bra arrangerat och bra stämning i lokalen.

Förutom Fredrik Andersson, står även Johan Sköld och Anna Söderlind på scenen. Dessutom är det dags för flera av Hans Carstensens humorelever att leverera skämt från scenen.

– Alla människor har en mer eller mindre utvecklad förmåga att få andra att skratta. Med träning kan man förfina och renodla den förmågan. Hur rolig du sen blir, beror på dina grundförutsättningar och när du tar tag i det. Om du var roliga tjejen i klassen som stoppade suddgummin i näsan redan när du var sju, så har du ett försprång mot den som vid trettio års ålder bestämmer sig för att "nu är det dags att bli kul!"

Mer läsning

Annons