Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från Hagaström till Berlin för Henrik Svedlund

/
  • BERLIN. Henrik Svedlund från Hagaström liknar Berlin vid en stor lekplats för musiker. Staden är billig att bo i och det finns otaliga barer och klubbar att spela på.
  • OAS. Den avslappnade stämningen och kreativa atmosfären lockar musiker och konstnärer till Berlin från världens alla hörn. Henrik Svedlund ser staden som den perfekta miljön för sin musik.
  • ARRANGÖR. Henrik Svedlund har ordnat festivaler för svensk popmusik på plats i Berlin.

Han har ordnat festivaler med svensk popmusik i Berlin.
När hans musikerkompisar i Sverige kommer för att hälsa på bokar han spelningar.
Henrik Svedlund från Hagaström ser till att svensk musik hörs i den tyska metropolen.

Annons

Sedan fem år tillbaka är Berlin Henrik Svedlunds nya hemvist. Han bor i den forna öststadsdelen Friedrichshain. Han kommer till spårvagnstationen och visar vägen till kaféet Kaufbar dit han ofta går. Det är som att stiga in i ett vardagsrum inrett på femtiotalet.

Henrik flyttade till Berlin för att satsa på sin musik. Han kom hit i samband med ett par spelningar i staden.

– Jag och mitt gamla band var ute på turné. Jag blev förälskad i Berlin på en gång. Staden kändes helt rätt. Det är en speciell stämning. Här är allt tillåtet, avslappnat och det är ständigt folk i rörelse.

I samma veva träffade han sin colombianska fru Natalia. Hon kom till hans konsert och de umgicks under dagarna bandet var i Berlin.

– Hon hade redan varit här ett år och var egentligen på väg hem till Colombia. Flygbiljetten var redan köpt. Men hon valde att stanna. Själv sa jag upp mig från jobbet, sa upp min lägenhet och hoppade av bandet. Inom en månad bodde jag här.

Den 27 november 2007 gifte Henrik och Natalia sig i Berlin.

Henrik har ordnat musikfestivaler med svensk popmusik "Svenska Pop" tillsammans med en engelsman på plats i Berlin. Både svenska och engelska band har uppträtt.

– Han hade redan tryckt upp affischer och flyers innan han kollat språket. Så det blev Svenska Pop istället för Svensk Pop. Men vi tyckte det passade bra, så vi behöll namnet.

Svensk musik har bra rykte. Popmusik från Sverige är stor även i den tyska kulturmetropolen.

– Jag tror att vi musiker från Sverige generellt sett satsar mer seriöst. Musiken är inte bara en partygrej. Här i Berlin får man ibland förklara låtarna för de andra bandmedlemmarna från gång till gång. De har glömt dem för att de var så fulla senaste gången de repade.

För att få ekonomin att gå runt jobbar Henrik extra i ett kök. Annars håller han på med musik varje dag, han både komponerar och spelar. Han har tre band. I soloprojektet Chimneyheart spelar han alla instrument själv. Nyligen gjorde han ett album med sitt andra band Van Raveschot i samma skivstudio som det legendariska tyska industribandet Einstürzende Neubauten.

– Den kostade en del att hyra så vi spelade in dygnet runt i tre veckor. Alla i bandet tog ledigt från sina vanliga jobb.

Henriks tredje band The Spy Lodgers sattes ihop via musiknätsajten MySpace. Häromveckan blev det klart att ett amerikanskt indie-skivbolag ska ge ut en EP. Musiken marknadsförs genom bloggar på nätet och radiokanaler i länder som Japan, USA, Kanada och England.

– Jag vill verkligen höra när en japansk radiotalare presenterar någon av våra låtar. Vem vet, det kanske spelas en på en radiokanal just denna stund.

Henrik är hemma i Hagaström och hälsar på en till två gånger om året. Då passar han på att göra sådant han saknar. Umgås med familjen, promenera i skogen intill Hagaströmsskolan, kolla skivor och filmer på Musikbiblioteket och gå ut och äta pizza.

– Det är lite komiskt men svensk pizza är mycket godare än pizzor någon annan stans i världen.

Resorna till Sverige varvas med besök i Colombia. Henrik ser det landet som sitt tredje hem. Första gången han var där med Natalia var flygplatsen full av entusiastiska och förväntansfulla släktingar.

– Det var inte bara hela hennes stora släkt utan också grannar till hennes mostrar. Precis alla var där. Det kändes som om man vore en Kennedy. Folk skrek mitt namn när vi klev av planet. När vi sedan åkte iväg bildade bilarna en lång kolonn.

I Berlin finns det en mängd barer och klubbar att uppträda på. Henrik liknar staden vid en enda stor lekplats för musiker.

– Allt är så avslappnat. Det räcker med en källarlokal, ett par backar öl och en bandspelare så har du en klubb. Jag känner fransmän som bor i den bar de driver. I ett tidigare ockuperat hus finansierades elräkningarna genom ölförsäljningen på festerna. Hade du gjort likadant i Sverige hade du blivit stoppad direkt.

Många av Henriks kompisar från Sverige är musiker. Varje gång de kommer till Berlin ordnar Henrik spelningar åt dem. En gång sov de sex personer i Henrik och Natalias sovrum, med gitarrer, förstärkare och trumset utspridda över hela golvet.

– Jag brukar spela tillsammans med dem. Jag har blivit lite av en goodwill-ambassadör för svensk musik i Berlin.

Mer läsning

Annons