Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredrik Skavlan skapar tv-historia

/
  • Två länder. Fredrik Skavlans självbetitlade program kommer att sändas i både Sverige och Norge i höst.

Fredrik Skavlan är tillbaka.

I höst kommer hans program att sändas i Norge och Sverige samtidigt.

– Det här är ett experiment, säger programledaren.

Annons

För första gången kommer svenska SVT och norska NRK att sända en gemensam pratshow på bästa sändningstid.

– Jag hoppas att de svenska tittarna ser höstens program som en fortsättning på det vi gjorde i vintras. På samma sätt hoppas jag att norrmännen tycker att det är samma program som kommer tillbaka. För mig handlar det inte om svenska eller norska tittare, det handlar om tittarna, säger programledaren Fredrik Skavlan.

För några veckor sedan fick norrmannen ta emot två statyetter på Kristallengalan. Fredrik Skavlan utsågs till årets manlige programledare och hans självbetitlade program utsågs till årets underhållningsprogram.

– Jag var fantastiskt glad över nomineringarna och hade förberett mig på att säga att nomineringarna är det viktigaste. Men om man ska vara ärlig så är det ju inte så, säger programledaren och skrattar.

Trots framgångarna i både Sverige och Norge erkänner Fredrik Skavlan utan omsvep att han är nervös inför sitt gränsöverskridande uppdrag.

– Visst går det bra nu, men fallhöjden är enorm så jag känner pressen, säger programledaren.

Han räknar med att mediebevakningen av honom kommer att bli hårdare i och med att han blir aktuell i två länder samtidigt.

– Jag fick en smekmånad med den första säsongen i Sverige, det blir nog tuffare nu. Men vi ska ju bli värderade, det är helt rimligt. Recensioner kan vara intressanta att läsa och man kan ta till sig poänger som man håller med om. Ett program blir aldrig perfekt.

Rent journalistiskt måste programmets redaktioner i Oslo och Stockholm också hitta ämnen som intresserar tittare i två länder.

– Vi kan inte plocka upp roliga diskussioner från tidningarna eftersom det inte finns några gemensamma medier för Sverige och Norge. Vi måste hitta våra egna historier och får jobba på ett helt annat sätt. Det ger fjärilar i magen.

Men det finns såklart fördelar med att "Skavlan" når tv-publiken i både Norge och Sverige samtidigt. De två redaktionerna i Oslo och Stockholm har inte haft några problem med att att boka svenska, norska och internationella gäster till säsongens program.

En av höstens gäster är världsstjärnan Jay-Z som dyker upp i säsongens andra program.

– Jag är för gammal för att vara värsta hiphop-fanet, men jag har hört en del av hans musik. Det som är intressant med hiphop är allvaret och intensiteten. Musiken har sitt ursprung i en annan typ av liv än det vi lever i Skandinavien. Det vill jag prata med honom om.

Mer läsning

Annons