Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Futuristiskt U2 på Ullevi

/

Fansen har väntat, en jätteklo har byggts och världsturnén "360" har landat i Sverige. På fredagen spelade U2 på Ullevi i Göteborg.

Annons

Fansen har tältat utanför Ullevi i flera dagar. Byggandet av den gigantiska scenen, ett av världens största scenbyggen som kallas "the claw", har pågått lika länge. Ett tag var fansen oroliga att konserten inte skulle bli av - långtradarna med scenutrustningen missade transporten från Dublin tidigare i veckan. Men på fredagskvällen var allt på plats när rockgruppen U2 intog ett kyligt och blåsigt Göteborg.


Senast de fyra irländarna Bono, the Edge, Larry Mullen och Adam Clayton var i Sverige var 2005, då de spelade på Ullevi under "Vertigo"-turnén. Bandet har levererat flera spektakulära scenshower genom åren, men "360" kan bäst beskrivas som: stor, större, störst. Scenen, placerad vid kortändan av arenan, är utformad som just en jättelik stålklo, eller monsterspindel om man så vill, och utrustad med en cylinderformad storbildsskärm runt om.

Strax efter klockan 21.30 drog den futuristiska scenshowen igång med "Breathe" från senaste skivan "No line on the horizon". Överallt i publikhavet syntes fansens kärleksförklaringar i form av vita vimplar, trots att Bono faktiskt råkade kalla Ullevi för Liseberg.


Med femte låten, "Beautiful day", drog showen igång på allvar. Publiken fick tokfnatt, och jublet lär ha hörts över halva Västsverige. Tokfnattet höll i sig under hela showen, genom låtar som "Mysterious ways", "One" och "Sunday bloody sunday". Bono dansade, mellansnackade svenska fraser och hann peta in ett och annat politiskt budskap mellan låtarna. Bandet hyllade även Michael Jackson med en bit av låten "Dont stop till you get enough".

Med arenapsalmen "With or without you" förvandlades Ullevi till ett enda stort allsångskalas, och extranumren genomfördes med Bono iklädd laserkostym. Lägger man dessutom till den spektakulära ljusshowen verkade de flesta på det nära nog fullsatta Ullevi tycka att U2 bjöd på arenarock värd den stora scenen.

 

Mer läsning

Annons