Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra gästrikar kockar i TV4 denna vecka

/
 • FÖRSÖKER HJÄLPA. Arbetarbladets reporter Marika Johansson får förtroendet att smörsteka kantarellerna. Värdinnan Matilda Göthlund visar med van hand hur man gör älgfärsbiffar                         med bacon.

Fyra gästrikar kockar i TV4 denna vecka. Hos Matilda Göthlund i Bomhus serveras det vilt och väldigt mycket grädde.

Tittarna får även se henne gråta och sjunga opera i tv-rutan.

– Det är lite ångestladdat att vara med på en sådan här stor grej, säger hon.

Annons

Denna vecka är det Gävles tur att stå vid spisen. Tre personer från Gävle och en från Sandviken deltar i tv-programmet ”Halv åtta hos mig”.

Provsmakar hos Matilda

På Gång ville testa en av deltagarnas kockkunskaper och åkte hem till Matilda Göthlund, 25 år i Bomhus. Hon är uppvuxen i Bollnäs och ringer ofta hem till matglada pappa som är jägare för att få tips.

– Jag tänkte att vi skulle laga älgfärsbiffar, smörstekta kantareller och potatisgratäng, säger hon.

I ugnen står potatisgratängen och puttrar. Den är lagad med mycket kärlek – 1,2 liter grädde, sju vitlöksklyftor och tjocka skivor potatis.

– Det ska inte snålas på grädden. Jag gillar inte Minimat, då kan man lika gärna använda diskvatten, säger hon och skrattar.

Rejäl mat

När Matilda bjuder på mat ska det vara rejält. Helst vilt från hälsingeskogarna och till det serveras potatis och en god sås.

– Svensk husmanskost är inte så jävla tråkigt. Många vill tillbaka till den gamla hederliga maten, säger hon.

Hon har tidigare jobbat som köksbiträde på Pigalle på Söder och Ikea i Valbo. Matilda hade aldrig tanken på att anmäla sig till programmet. Men det hade någon annan gjort och när TV4 ringde kunde hon inte tacka nej.

– En rolig grej och vi kom jättebra överens redan på första middagen trots att vi är väldigt olika som personer, säger hon.

I kväll sänds första programmet och Matilda är nervös. Nästan mer än innan inspelningarna i juni. Hon hade aldrig tidigare lagat menyn som hon bjöd på och det blev stressigt i det lilla köket.

Mat överallt

– I början försökte jag hålla ordning. Men sedan låg det potatisskal och mat överallt och jag väntade flera dagar med att diska, säger Matilda och skrattar.

Inspelningsveckan är hektisk. Tv-teamet kommer redan klockan 08 och fram till klockan 01 på nätterna skålades det i varje hem.

Ordentligt kalas

– Det blir en del vin. Sista kvällen var det ordentligt kalas och hemma hos mig blev en gäst ganska berusad, säger hon och ler.

Flera hemligheter som vi får se denna vecka?

– Ja, att jag börjar stortjuta när jag kommer in i Ulfs vedbod i Hille. Det är ett sådant vackert rum och känsla. Sedan sjunger jag lite ur ”Figaros bröllop” också.

Vad tyckte du om de andra deltagarnas mat?

– Det var genomgående kött och det gillar jag. Men jag tycket både valet Wallenbergare och schnitzel var lite tråkigt.

Mer läsning

Annons