Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammalt blir nytt på Jacobs senaste platta

/
  • Nu är Jacobs tid. ”Då, nu, nyss och sen” heter Jacob Gordins nya skiva, med både gammalt och  nytt material.

”Då, nu, nyss och sen”, så heter Jacob Gordins nya skiva. Och det är precis så det är, en samling väl valda låtar från hans karriär så här långt, samt några nya alster. Då och nu. Och ett slags avstamp för vad som ska komma sen.

Annons

– Jag var tvungen att göra det här, en slags sammanfattning. Men det är inget bokslut i min karriär, jag håller på och skriver nytt material.

Så skivan är alltså ingen sammanfattande avslutning. Tvärt om. Men den var tvungen att göras för att kunna gå vidare. En slags språngbräda, beskriver han det som. Och ett sätt att ge de gamla låtarna den uppmärksamhet han tycker att de förtjänar.

– Det jag framförde förut blev mer som en show där det var viktigt att fronta. Nu är det inte så viktigt med outfiten längre, texten och musiken får tala för sig själv, säger Jacob.

Så därför satte han sig ner och lyssnade och lyssnade. Valde ut de låtar som betytt extra mycket, med texter som fortfarande har något viktigt att berätta. Också blev det denna platta. Innehållande bland annat duetten med Plura: ”Ligger med fötterna”.

– Det betyder så mycket att han ville vara med och jobba med mig. Att han sa: ”Shit vilken bra text”, säger Jacob som är en stor beundrare till både Eldkvarn och Plura.

När de spelade på Spegeln nyligen var naturligtvis Jacob där.

– Det var den bästa spelningen de haft sedan 80-talet, säger han.

”Jag har vuxit till mig”

Men själv siktar han inte in sig på några spelningar med den nya plattan. Det är inte så han vill fira den. Inte med någon storslagen releasefest och turné.

– Vi har redan firat hemma med saft och kanelbullar, säger han och ler.

Saft och kanelbullar. Kanske inte ett självklart val, då. Då när det gällde att få så mycket bekräftelse som möjligt.

– Jag har blivit mognare och vuxit till mig. Jag kan känna mer lugn och harmoni.

Och i detta lugn jobbar Jacob nu på ännu en ny platta. Då endast med nya låtar.

När den ska vara klar är inte bestämt, det får ta den tid det tar. Men säkert är att den kommer låta annorlunda. Mer avskalad och akustisk än tidigare. Och även texterna kommer att få ett lite annat innehåll. Om de tidigare texterna byggde på mer självupplevda och rätt trassliga historier är han nu mer en iakttagare, som ser saker i samhället som upprör.

– Det kommer säkert bli en gliring till de som tycks veta hur det är fast att de sitter hemma i soffan med slips, säger Jacob.

Men att skriva musik för att bevisa något för andra har han inte längre något intresse i, för de som säger: ”Vad var det vi sa”. För vill man så finns det en hel del ”Vad var det vi sa” att ta till när det gäller Jacob, han som fallit och rest sig gång på gång. Trasslat till och rättat till.

– Men jag är en överlevare, jag ger aldrig upp, säger Jacob Gordin.

Mer läsning

Annons