Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gasta+Norra Brunn=kul i höst

/
  • kul höst. Thomas Oredsson från Norra Brunn och Hans Carstensen från Gasta är nöjda över samarbetet som inleds i höst i den helt nya comedy cluben på Folkets hus i Gävle.
  • Golvet glänser och Gastas medlemmar skiner ikapp. Det blir stå upp i Folkets hus i Gävle i höst och alla är nöjda: Stephan Ahlgren, Hans Carstensen, Thomas Oredsson (från Norra Brunn), Pierre Hesselbrandt och Stefan Söderblom.

Här är höstens roligaste ekvation: Stå upp-klubbern Gasta slår sig ihop med anrika stå upp-scenen Norra brunn. Och resultatet blir en sprillans Comedy club. I källaren på Folkets hus i Gävle.

Annons

De nyslipade golven nere i Hantverkarsalen i källaren på Folkets hus i Gävle blänker, väggarna är vita och på scenen står komiker-nestorn Thomas Oredsson och liksom känner på stället.

Han är på plats för at berätta om idén han har haft i en evighet, den om att Norra Brunn borde finnas på fler ställen än Surbrunnsgatan i Stockholm.

– Jag frågade på Norra Brunn om jag fick gå upp till Folkets hus och parker och nu blir det 16 comedykvällar runt om i Sverige, säger han.

I Gävle var det självklart att de också skulle samarbeta med Gasta, säger han.

– Det är den mest välorganiserade comedyklubben. Den gick inte att gå förbi.

Hans Carstensen som är ordförande i Gasta är mycket nöjd.

– Lokalen som fixas till här görs ju för stand up, allt finns redan från början – ljud, ljus, loger. Här byggs det för comedy.

För i nysatsningen som görs på Folkets hus är det alltså tänkt att källaren ska få vara en comedy club, med mat och bar och fix och färdig scen.

– Och det är lite skillnad mot att vara på krogar som vi varit på tidigare. Här finns allt, säger Hans Carstensen.

Ny regi på restaurangen

Och dessutom drivs restaurangen i helt ny regi. Kristoffer Blank, som tidigare drev restaurangen Brunnsgatan 63 och dessförinnan jobbade på Operakällaren i Stockholm, har anställts som chef och han planerar att restaurangen ska bli en krog att räkna med.

– Folkets hus ska ha riktigt bra mat. Det kommer att bli jättebra med en comedy club med bra mat, säger han och nämner på uppmaning av Hans Carstensen att hans förra krog fått utmärkelsen årets krog i Gävle flera gånger.

7 oktober är det dags för första komedikvällen i den omgjorda Hantverkarsalen.

Samarbetet mellan Norra Brunn och Gasta går till som så att Norra Brunn fyller ett antal datum, tre stycken i höst, med ”sina” komiker, och sen fyller Gasta på med sina bokningar.

– Det är kö för att få komma till oss. Vi har våren fullbokad redan, även om datumen inte är satta än, säger Gastas bokare Stephan Ahlgren.

Norra Brunn har också redan tre Gävle-datum bokade i vår.

För Gastakvällarna gäller, precis som tidigare, att de satsar på fler och mer orutinerade komiker toppat med några mer väletablerade namn.

– Men skillnaden nu jämfört med tidigare är att vi inte riskar nåt. Vi är en ideell förening och har tidigare nästan gått back och gått in med egna pengar eftersom vi har tyckt att det här har varit så kul. Nu behöver vi inte göra det, säger Hans Carstensen.

Och planerna är långsiktiga, förklarar de. Gatas Stefan Söderblom berättar att de gärna ser en stor, gemensam avslutning i teatern inne på Folkets hus.

– Absolut, ett comedy party, med en superstafett. säger Thomas Oredsson.

Där är de inte än. Men 7 oktober ska den nyfiffade Hantverksarsalen vara inredd med bord och stolar och laddad för skratt. Då står Thomas Oredsson på den där scenen på riktigt.

Mer läsning

Annons