Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle-fotografs bilder förgyller Genesis-box

/
  • FOTODRÖM. Fotografen Peder Andersson från Gävle får i höst en dröm i uppfyllelse. Hans foton på bandet Genesis kommer att finnas med i en box med bandets samlade verk.
  • 80-TAL. Bilder tagna på Genesis av fotografen Peder Andersson från Gävle under 80-talet.

I mitten av september kommer fotografen Peder Andersson att öppna paket som ett barn på julafton.

Men först ska han till utdelningen av Polarpriset.

Allt tack vare Genesis.

Annons

Foton tagna på 80-talet förgyller hösten för Gävle-fotografen Peder Andersson. Han plåtade vid flera olika tillfällen Genesis, och nu när den fjärde och sista boxen med deras samlade verk ges ut, finns minst två av hans foton med i den tillhörande boken.

Han hade kontakt med skivbolaget som ger ut boxarna, det blev tal om en avslutande livesamling, Peder Andersson erbjöd sig på vinst och förlust att skicka in de konsertbilder han hade i sitt arkiv ...

– Jag började fantisera, tänk-om-tankar. Det killade i magen och var en lite skrämmande tanke.

Sedan kom beskedet att några av hans bilder kommer att användas.

Genesis är inte vilka som helst för Peder Andersson. Bortsett från Frank Zappa, som han har ett helt eget rum i hjärtat för, tillhör Genesis hans musikaliska hjältar och han pratar encyklopediskt om bandet.

Boxen släpps 14 september, och några dagar efteråt kommer en avi att ligga på hans hallgolv. Han säger att han nog i sin iver inte ens kommer att ta sig tid att hämta bilen, utan direkt rusa bort till paketutlämningen.

– Jag kommer att vara helt galen. Bara nu när jag tänker på det kan jag inte tro att det är sant.

Peder Andersson arbetade en period enbart som musikfotograf åt olika skivbolag (han har även jobbat på Arbetarbladet). Att få med foton i Genesis-boxen har sporrat honom att fundera kring en egen bok med samlade musikbilder och texter om banden.

Genesis-bilderna ledde till att han nu är inbjuden att närvara vid utdelningen av Polarpriset, som delas ut på måndag. Peter Gabriel från Genesis får då ta emot priset från Kung Carl XVI Gustafs hand, och artister som Andreas Johnson och Martin Stenmarck kommer att sjunga hans mest kända låtar.

Gissa om Peder Andersson tycker att det är en värdig pristagare. Kristian Ekenberg

Mer läsning

Annons