Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle har fått ett Cornelis-sällskap

/
  • SÄLLSKAP. Gävle har nu fått ett eget Cornelis-sällskap, som på lördag bjuder in Jack Vreeswijk till Musikhuset.

De som vill veta mer om trubaduren Cornelis Vreeswijk har nu en ypperlig chans.
En lokalavdelning av Cornelis-sällskapet har bildats i Gävle.
På lördag bjuder de på sonen Jack Vreeswijk i Musikhuset.

Annons

Gävle verkar vara ett av de starka Cornelis Vreeswijk-fästena i landet. Nyligen bildades en lokalavdelning här av Cornelis-sällskapet, andra lokalavdelningar finns bara i Sundsvall och Uddevalla.

För att verkligen knuffa igång intresset, har de nu på lördag bjudit hit sonen Jack Vreeswijk som uppträder på Musikhuset (han spelade nyligen på Marinfestivalen och fick tre stjärnor i betyg av På Gång).

– Syftet med sällskapet är att sprida kunskap och intresse för Cornelis musikskatt. Inte minst till nya generationer, säger Gävle-musikern Åke Hillström som är en av de aktiva i lokalavdelningen.

Sällskapets stora åtagande, nationellt, är Cornelisdagen på Mosebacke i augusti, till minne av hans födelsedag. Även i Gävle hoppas man att kunna anordna en Cornelis-dag, oklart ännu i vilken form och när.

– Ambitionen är då att unga musiker ska spela Cornelis musik.

Cornelis Vreeswijk var en av Sveriges mest folkkära trubadurer, känd för exempelvis "I natt jag drömde något som" och "Brev från kolonien". Han kom från Nederländerna som nioåring, och gjorde sig känd under 60- och 70-talen för sina visor, tyvärr också för sitt hårda leverne med alkoholproblem och trasslig ekonomi. Förutom sina egna låtar skrev han även musik åt artister som Monica Zetterlund. Han tolkade även musik av Bellman och Taube.

För Åke Hillström är det naturligt att vara med i Cornelis-sällskapet – han lärde sig att spela tack vare visorna.

– Jag lärde mig att spela gitarr genom att lära mig Cornelis låtar utantill, och sedan har jag fortsatt. Jag har spelat Cornelis i 40 år nu.

– Jack blir bättre och bättre, tycker jag. Det märks att han nu verkligen vill sjunga sin fars sånger själv.

Den som vill veta mer om det lokala Cornelis-sällskapet kan surfa in på www.cornelis.nu. Där finns också tips på litteratur att läsa om Cornelis Vreeswijk.

Mer läsning

Annons