Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle snuvades på ”The skin I live in”

Annons

Det var väl för bra för att vara sant. Pedro Almodóvars nya film ”The skin I live in” skulle haft Sverigepremiär i Gävle i fredags. Men det blev ju inget av.

Tekniskt fel, hette förklaringen. Vi lät oss nöja med det. Vi blev lovade att filmen skulle gå upp efter helgen istället.

Men löftet sprack. Kanske senare i veckan?

Nej, inte det heller. Beskedet nu: glöm Almodóvar. Han får vänta. Tills nästa år.

Så, ordningen återställd. Först bussas filmrullarna till universitetsstäderna, sen nån gång kommer turen till Gävle. Kanske.

Men det som inträffat är också ett tecken på det digitala glapp vi befinner oss i. Ett övergångsskede där filmer existerar både i fysisk och elektronisk form. Inte alla salonger är digitala (och de som finns är oftast upptagna av 3D-Disney).

Den Almodóvarfilm som vi skulle ha fått se levererades på en hårddisk. Men ingenting funkade.

Först var disken trasig, sen var spelaren kass, eller snarare spelaren och projektorn som var kassa tillsammans. Jag fick väl inte till förklaringen exakt korrekt där, men Filmstadenchefen Göran Stenfeldt låter hur som helst rätt uppgiven när han försöker beskriva problemet.

Just den här digitala utrustningen används inte normalt. Den införskaffades i Gävles digitalbios barndom för att visa en serie operafilmer.

Filmstaden fick en listig idé. Att damma av apparaterna för användning i den annars icke-digitala salongen 7:an och därmed kunna köra Sverigepremiärer också på smala filmer!

Men, ridå. Åtminstone för tillfället.

Den Almodóvar-film som vi så småningom kommer att få se i Gävle blir gammelbio – en klassisk 35 mm-kopia.

Men apropå just operafilmer finns ytterligare ett digitalt glapp i Gävle. En sorgligt bortglömd digitalbio-anläggning som håller på att damma igen.

Den står oanvänd i Folkets Hus, kvar efter konkursen.

Folkets Hus-biografen hann visa några opera-bioföreställningar live från Metropolitan i New York innan ekonomin rasade.

Opera-bio har oväntat blivit vansinnigt populärt. Till exempel visar Folkets Hus-föreningar i 60 orter från Arboga till Älmhult en direktsänd ”Faust” nu på lördag.

Men Gävletrakten har operaglapp också. Är en vit fläck på kartan. Ariasugna fantaster får åka till Falun eller Iggesund. Sandvikens Folkets Hus-biograf som var en av pionjärerna när operabiosatsningen startade 2002 ger heller inga föreställningar längre.

Gävles konkursade Folkets Hus-förening hyrde sin utrustning. Nu säger ABF, som tog över lokalerna, att man till ett rimligt pris kan tänka sig att köpa loss den

I så fall står några operagalna eldsjälar i Bomhus Folkets Hus-förening beredda att axla ansvaret för visningarna och omgående starta operabio igen. Kanske kan de redan till våren täta åtminstone lite av glappen.

Mer läsning

Annons