Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göransson Arena klarade premiärshowen

/
  • proffs. Malena Ernman gjorde succé på hemmaplan.fullträff. Ledin fick publiken att trängas framför scenen och applådmätaren slog i topp.

Att rutinerade artister som Tomas Ledin och Malena Ernman kan leverera vet vi.
Men i går kväll fanns det en nervös debutant på plats.
Huvudpersonen: Göransson Arena.

Annons

Ja, Tomas Ledin och Malena Ernman är proffs som går in på scen uppbackade av åratals med rutin, men för Göransson Arena var det upp till bevis.

Den måste fungera för bandy, det kan vi anta med tanke på dess huvudsyfte, men fungerar den även för shower?

Maya Olsson och company förstod att den enorma ytan kräver en del kraft även på scenen, så där sitter en 82 personer stark orkester (Sandvikens symfoniorkester och Big band) ledd av dirigenten Anders Berglund, på en yta som ser ut att vara lika stor som, tja, Läkerol Arena.

På resten av ytan sitter 5 500 gäster vid långbord och på läktare, och som stiftelsernas starke man Henning Eneström konstaterar: det är inte trångt.

Problemet med den enorma ytan, där middagsgäster på 100 meters avstånd och mer får kisa för att se artisterna, är att publikkontakt blir ett mastodontjobb, och när orkestern spelar sorlar publiken på okoncentrerat, likaså när Fredrik Swahn och Jessica Marberger sjunger blaskiga covers.

Men för Malena Ernman och Tomas Ledin, stående ovationer.

Det är sällan man nuförtiden får se orkestrar ackompanjera populärmusik, och just därför var symfonikernas närvaro ett av kvällens, för mig, stora plus. Något som Ledin utnyttjar i bland annat ”En del av mitt hjärta”. Han varvar sina gamla örhängen med smokinglåtar som ”The lady is a tramp”.

Tyvärr hade jag bara möjlighet att se första akten, på grund av tidningens pressläggning, och dosen med Malena var minimal. Det jag såg fick mig att vilja se mer, men en ny chans kommer i sommar, på Kammarmusikfestivalen.

Att hon nu är Sandvikens stora dotter, såsom Tomas Ledin är dess son – enligt Fredrik Swahns presentation – råder det inte några tvivel om. Båda två möttes av lika stormande ovationer, omöjliga att plocka en vinnare ifrån, av den enkla anledningen att applådmätaren slog i topp.

När Maya Olsson i vintras kallade till presskonferens om invigningen, gick jag därifrån lite skeptisk till att artistskaran bestod av de lokala självklarheterna, utan en extern lyskraft.

Men det beslutet var rätt, att hålla underhållningen inom, så att säga, familjen under denna stora dag för Sandviken.

Men nu är invigningen avklarad. Nu börjar allvaret. Nu vill vi se artister i Göransson Arena som kommer utomlands ifrån – eller åtminstone utanför kommungränsen.

Mer läsning

Annons