Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grotesco tänker provocera igen

/
  • KOLLEKTIV. SVT-aktuella humorkollektivet Grotescos manusgrupp består av Per Andersson, Rikard Ulvshammar, Micke Lindgren, Per Gavatin och Henrik Dorsin.
  • Ojdå. Som synes av en av pr-bilderna inför nya säsongen är Grotesco är inte rädda för att provocera. ”Det är jobbigt att tänka på att folk kan bli arga, men det får aldrig hindra en att göra det man tror på”, säger medlemmen Henrik Dorsin.

2009 orsakade Grotesco diplomatiska förvecklingar med sin version av ryska nationalsången.

Nu skojar de med ”Du gamla du fria”.

– Kan vi ge Ryssland en känga kan vi göra det mot oss själva, säger medlemmen Micke Lindgren.

Annons

Ett smakprov ur humorkollektivet Grotescos video ”Blanda upp” har redan legat på Youtube några dagar. Men inte vad som kan bli det mest kontroversiella avsnittet. I videon, som avslutar avsnitt ett, har en vit kvinna och en svart man sex medan hon stönande sjunger ”Du gamla du fria”.

– Det är en drift med svenskarnas nationalism. Jag tycker att det är jättefascinerande att nationalsången är så minerad mark, säger Micke Lindgren som den här gången också regisserat ”Grotesco”.

– Hela grejen med Sverigedemokraterna är att de kommer ur den gamla svenska nationalism som vi alla har. Den måste vi göra upp med först. Vi kan inte bara kalla Sverigedemokraterna nazister och gå därifrån.

Henrik Dorsin säger att den eventuella tittarstorm som kan bli följden av videon ”bara gör den mer angelägen”.

– Det är jobbigt att tänka på att folk kan bli arga, men det får aldrig hindra en att göra det man tror på.

De åtta avsnitten av Grotesco, som hade premiär i SVT Play på fredags och i tv i kväll, har formen av en längre sketch, ett tema, som blandas upp med kortare nummer. Alla i den fem personer starka skrivargruppen är överens om att humorn den här gången är mörkare.

– Det är svart trams. Mer politik, mer inriktning på saker vi irriterar oss på. Men skrattet vinner, säger Henrik Dorsin.

– Vårt kartotek av skämt innehåller mycket av råttan-på-repet, vända-på-steken. Ett exempel är sketchen om ”Svindemokraterna” i första avsnittet. Där kommer en främlingsfientlig skåning in i riksdagen och flyttar till Stockholm där han själv utsätts för främlingsfientlighet.

Rikard Ulvshammar fyller i:

– Den sketchen skrev vi för ett år sedan, samtidigt som Sverigedemokraterna hade partikongress. Det visade sig bli en profetia.

Erik Helmerson/TT Spektra

Mer läsning

Annons