Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håkan Nilsson från Ljusne sommarvärd i P1

/
  • LJUSNE.

Rock'n'roll-minnen på hälsingedialekt.
Lyssnarnas sommarvärd heter i år Håkan Nilsson.
– Jag låter som Jan- E i "Pistvakt". Det tror jag folk gillar, säger den nyblivne radioprataren.

Annons

Nu handlar det bara om veckor.

"Sommar" i P1 drar traditionsenligt igång vid midsommar, och i år sällar sig Håkan Nilsson från Ljusne till skaran av sommarpratare. Hans program sänds 15 juli.

Det är tredje året i rad som lyssnarna har röstat fram sin egen sommarvärd – och de tre minuter och tjugoåtta sekunder Håkan Nilsson spelade in på Sveriges Radios telefonsvarare en kvart innan telefonslussen stängde gjorde uppenbarligen intryck.

Något som han själv inte är särskilt förvånad över.

– Nej, jag kände på mig att jag skulle vinna. Jag låter lite lustig. Som Jan-E i "Pistvakt". Det tror jag folk gillar. De andra som hade talat in bidrag lät mer förberedda och normala, säger Håkan Nilsson.

Hemligheten ligger kanske just i detta, det spontana i Håkan Nilssons lilla snutt.

– Jag drog en historia från en av de spelningar som jag gjort i Sverige, helt utan manus. Jag är ute och spelar själv och även med band, mest rock n` roll men också visor, som jag skriver själv.

Det är även turnélivet hans "Sommar" kommer handla om. Anekdoter från norr till söder, utan krusiduller.

– Sen kommer jag prata lite om Ljusne också, där jag bor i Hälsingland. Det är en gammal bruksort där de lagt ner nästan alla industrier som fanns från början. Alla unga flyttar därifrån. Medelåldern tror jag ligger på 65 år eller någonting, säger Håkan Nilsson.

Han fingrar på en liten nätt tusensköna som han hittat ute på Gärdet utanför Radiohuset.

Stockholm är inte Håkan Nilssons stad, det erkänner han villigt.

– Här kan ingen normal bo. Men det är lite därför folk har röstat på mig i det här också tror jag. Inte för att jag inte tycker om Stockholm, utan mer för att jag låter lite knäpp och har den här dialekten. Det tänker jag nog spela på också i mitt program, man vill ju showa lite, säger Håkan Nilsson.

Mer läsning

Annons