Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hämnden är ljuv i The Hamptons

Hennes yttre är vänare, men under den Hamptons-bruna huden bultar ett Lisbeth Salander-hjärta.

Annons

Vinterns tungviktare i tv har varit ”Homeland” (SVT), medan tv-karamellen, som jag i hemlighet har sett fram emot mer, är ”Revenge” (TV3). En bästa-sändningstid-såpa med glossy yta som med flärdfulla miljöer och strandsolsken döljer ett mer subversivt innehåll, insmugglat i denna cocktail som rohypnol. Ilskan över vidgade klassklyftor, besvikelsen att finanseliten kom undan så lindrigt efter att ha kört ekonomin i botten och kampandan från Occupy Wall Street bubblar under ytan i ”Revenge”.

Men Emily Thorne, spelad av Emily VanCamp, är inte en klasskampshämnare. Hennes hämnd är personlig, och de som får smaka på hennes vrede råkar bara vara smutsigt rika högdjur från The Hamptons, östkustens fashionabla badort. I en intrig löst baserad på ”Greven av Monte Cristo” släpps Emily ut efter att ha tvångsvårdats, inspärrad i tron att hennes far är en skurk. Sanningen är den att hans rika grannar har konspirerat och kastat honom i fängelse. Före sin död har han lämnat instruktioner till dottern om hur hon ska hämnas honom.

Hämnden avnjutes här inte bara bäst kall, utan också väl portionerad med en hämnd per avsnitt. Emily börjar i periferin av bekantskapskretsen och äter sig inåt när hon köper ett hus vid stranden intill det slutgiltiga målet: Familjen Grayson, spindlarna i konspirationsnätet.

Emily VanCamp gör sin hämnerska bra, med antydan om galenskap under oskyldiga leenden, men seriens stora behållning bland skådespelarna är Madeleine Stowe – en uppdaterad Angela Channing från ”Falcon Crest” eller Alexis Carrington från ”Dynastin”. Hon är Hamptons isdrottning som genast anar oråd när den unga kvinnan köper huset bredvid och börjar dejta sonen. I bitchighet har hon under senare år bara konkurrens av Sue Sylvester från ”Glee”.

”Revenge” har fingret på den popkulturella pulsådran och inspireras av verkliga händelser, som en korrupt politiker som sitter i knäna på de rika Hamptons-borna och en Bernie Madoff-liknande investerare som förlorar allt efter att ha fått Emily Thorne-behandlingen.

Efter det första avsnittet liknade jag serien vid ”Gossip girl”, men efter att ha sett resten av säsongen är det tydligt att rötterna finns i just sådana serier som ”Falcon Crest”, ”Dynastin” och ”Dallas”.

Den senare är för övrigt aktuell för en återkomst. Frågan är om det kulturella klimatet tillåter en serie där de välbeställda beter sig illa och kommer undan med det. ”Revenge” är som att äntligen få se JR Ewing få cowboyhatten nerkörd i halsen.

Mer läsning

Annons