Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Han var oerhört blyg"

/
  • Quincy Jones producerade de tre bäst säljande Michael Jackson-albumen,
  • Quincy Jones producerade
  • Nya skivan

"The King of pop" må vara död men hans musik lever vidare.
Vi har pratat med mannen som var med och skräddarsydde Jacksons stil - producenten Quincy Jones.

Annons

Michael Jacksons åttonde studioalbum har fått namnet "Michael". Första singeln "Hold my hand", ett samarbete med r 'n' b-stjärnan Akon spelades in 2007, men har uppdaterats av Akon till det album som släpps nu.

Även artister som 50 Cent och Lenny Kravitz gästar olika spår på "Michael" som till största delen ska innehålla nyare inspelningar av Jackson, enligt skivbolaget.

Producerade

Jazzmusikern och superproducenten Quincy Jones är trots att han vunnit 27 amerikanska Grammys mest känd som en av de viktigaste pusselbitarna i Jacksons tidiga karriär.

När Michael 1979 skulle ta steget från barnstjärna på Motown, till ung manlig popstjärna, så var det Quincy Jones som både skrev stora delar av materialet och producerade de tre första albumen.

Platta nummer två, "Thriller", är än i dag världens bäst säljande platta med sina 104 miljoner sålda exemplar.

- När jag började jobba med Michael på solodebuten "Off the wall" satt han oftast gömd bakom soffan och sjöng med ryggen mot mig. Han var oerhört blyg, säger Quincy om sina allra första arbetsdagar med Jackson.

Prostituerad

Quincy Jones som i dag hunnit bli 77 år tyckte det var viktigt att teamet kunde garva ihop trots långa pass i studion. För att nå dit hade han några minst sagt okonventionella metoder.

- Jag minns en gång när Rod Temperton (låtskrivaren till låten "Off the wall") hade födelsedag. Vi hade varit i studion länge och var helt slut, så jag ringde in en prostituerad som dök upp med en stor stereo.

- Jag ljög för Michael och Rod och sade att det var Stevie Wonders syster som ville spela upp en låt för oss. Vi rökte mycket på den tiden och när hon började spela upp låten tog hon av sig kläderna samtidigt. Michael sprang och gömde sig bakom soffan, han kunde inte alls hantera det som skedde. Rod däremot var halvvägs av med sina kläder under tiden, vi hade mycket kul och det är viktigt att ha det i en studio också, säger Quincy Jones.

Nytt uttryck

Quincy arbetade också hårt för att uppfinna ett nytt uttryck för sångaren Michael. Förvandlingen handlade främst om hur Jackson melodiserade orden, med sina numera patenterade stön och udda fraseringar - samt hur texter om sex och svek skulle uttryckas av en ung man som i verkligheten var så skygg.

- Michael var mycket ung då vi gjorde "Off the wall". Många gånger fattade han inte exakt vad vi gjorde utan hängde bara på och gjorde som vi andra sa. Vi lärde honom ett helt nytt sätt att uttrycka sig på, på Motown hade han varit fast i en annan stil, säger Quincy Jones.

Hans papparoll till The King of pop varade Jacksons liv ut. Så här minns han det sista telefonsamtalet:

- Några dagar innan Michael dog var vi båda i London. Han ringde och ville komma upp till mitt hotell med sina barn, men det blev aldrig av. Jag är oändligt tacksam över att jag fick se delar av hans fina inre, även om det var mycket jag varken såg eller förstod kring hans privatliv, säger han.

Klas Granström / TT Spektra

Mer läsning

Annons