Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är våra betyg på samtliga artisters låtar

Annons

JJ

l Det här bidraget var förhandstippat i den första semifinalen. Jag lyckades aldrig begripa varför. För mig är den här smöriga duetten mest seg och tråkig. Och mot slutet blir den olidligt gapig, som en ovälkommen bonus.

JJJ

l I år kan vi för första gången på ett bra tag inte hånskratta åt britterna. Nu presenterar de en hyfsad, om än inte jättespännande, soullåt. Det är lite väl anonymt, med det är åtminstone inte clowneri.

JJJ

l En smäktande och hjärtslitande ballad med en 16-årig, väldigt duktig sångerska. Dessvärre tror jag inte att det är alla som kommer att minnas det här bidraget. Personligen har jag inte nynnat på det en enda gång, och jag misstänker att det försvinner i mängden.

JJJ

l Tjejband var det här. Fyra snygga tyskor med en hyfsad, men lite för seg låt som känns till stilen som en blandning mellan Kylie Minogue och Amy Diamond. Men med livesången är det ibland lite si och så.

JJJJ

l Sirusho är en av mina absoluta favoriter i den här tävlingen. Hon har en cool, egen röst, även om den kanske inte alltid låtit hundra procent som man skulle kunna önska. Men hon förtjänar en placering högt upp i resultatlistan. Det svänger, katten.

Artist: Elvir Lakovic Laka

Bidrag: ”Pokusaj”

JJ

l Låten är charmig och framträdandet är spexigt, knasigt och annorlunda. Sångaren är visst en väldans stor stjärna i hemlandet. Fråga mig inte varför. Tjejen som skuttar runt på scenen och gör grimaser är hans syster. De är skojiga, men någon skönsång handlar det inte om här.

JJJJ

l Boaz har en underbar och väldigt egen sångröst, och den här starka balladen växer för varje gång jag hör den. Första gången kunde jag inte bestämma mig för om jag hatade eller älskade det jag hörde. Nu vet jag.

JJ

l För mig var det väldigt otippat att de finska hårdrockarna tog sig till finalen. Men visst, det är ju kul för tävlingens bredd. Och det är kul att alla våra grannar är med. Men låten har jag inte mycket till övers för. Ful heavy metal, tycker jag att det är.

JJJ

l Den 75-årige rapparen 75 cents scratchar på en gammal grammofon, vevar med sin käpp och visar att han, vid sidan av Sebastian Tellier, är tävlingens tuffaste kille ”Romanca” är ett charmigt och trevligt bidrag, och ska inte avfärdas som ploj.

JJJJ

l Polens sångerska är bisarrt solariebrun. Och hennes tänder är självlysande vitblekta. Men om man bortser från sådana detaljer är det här ett bra nummer. Hon har en röst som inte går av för hackor och en fantastiskt fin refräng.

JJJJ

l Euroband bjuder på isländsk eurodisco. Och det är faktiskt inte alls dumt. Det är bra krut i låten och båda sångarna har bra röster. Jag tror kanske inte att det blir schlager-EM i Reykjavik nästa år, med islänningarna kanske kan fira en topp tio-placering.

JJJ

l Mor ve Ötesi är ett rutinerat band med fem utgivna album bakom sig. Inte helt oväntat framför de rätt bra rock. Det är åtminstone betydligt bättre än samtliga andra rockbidrag i år, och det kom knappast som någon chock att bandet tog sig till final.

JJJ

l Det här är ett vackert och stillsamt bidrag som har växt under den gångna veckan. En smäktande ballad bland ganska många. En fin sådan, men inte den bästa.

J

l Det är bannemig inte riktigt klokt att det här eländet gick vidare till final. Det här är faktiskt det enda finalbidrag som gör mig arg. Ett gäng skräniga och snudd på tondöva pirater som gör Hits for kids-musik.

JJJJ

l Genomproffsiga Charlotte har hållit en jämn och hög nivå under repetitionerna och kvaltävlingen. Problemet är fortfarande att det tar en ganska bra stund innan ”Hero” drar igång och blir riktigt medryckande. Men när den gör det är den inget mindre än livsfarlig. Topp tre-livsfarlig.

JJJ

l Flickfavoriten Simon är en helt okej sångare med en helt okej låt. Men världsomvälvande är inte ett ord jag skulle använda mig av för att beskriva det här numret. Det är trevligt och lagom. Varken mer eller mindre.

JJ

l Dianas fredsbudskap går fram med all nödvändig tydlighet och ganska mycket därtill. Det är behjärtansvärt, men särskilt bra tycker i alla fall inte jag att det är. Låten påminner för övrigt lite om Martikas gamla ”Toy soldiers”, om någon minns den.

JJJJJ

l Ani Lorak är lite mer än Charlotte Perrelli. Hennes show är lite tuffare, hennes scenografi och koreografi är lite mer imponerande, hennes klänning är lite sexigare, hennes utstrålning är lite kaxigare och hennes danssteg är lite säkrare. Och hennes låt är faktiskt lite bättre. Tycker jag.

JJJ

l Sebastien Tellier är ju redan en välkänd popstjärna, så hans medverkan kommer som något av en överraskning. Det här är en rätt bra och cool låt framförd av tävlingens absolut coolaste snubbe, men jag undrar om framträdandet verkligen kommer att gå igenom tv-rutan.

JJ

l Azerbajdzjan smygdebuterar inte precis i tävlingen. Här sjunger självaste djävulen en operarockduett med en ängel. Kanske var det den häftiga scenshowen som tog det här bidraget till final. För låten kan det väl ändå inte ha varit?

JJJJ

l Att Grekland tog sig till final kom nog inte som en överraskning för någon. Refrängen nöter sig in i hjärnan på ett par sekunder och dansarna gör ett riktigt imponerande jobb på scenen. Dessutom har Kalomiras rumpskak redan blivit vida berömt. Det här bidraget hamnar i mitt hjärta på en delad andraplats med Sverige. Efter Ukraina.

J

l Det här är bara så fruktansvärt dåligt. Hur spanjorerna kunde rösta fram den här pajasen överstiger mitt förstånd.

Men visst, det blir säkert årets mest extremt enerverande sommarplåga. Och på charterklubbarna kommer folk antagligen att dansa ”Baila el chiki chiki”-dansen tills de får vätskebrist.

JJJ

l Värdnationen presenterar det stora vemodet. ”Oro” känns väldigt mycket som storslagen filmmusik. Det är oändligt vackert, men tyvärr också en smula tråkigt. Men det känns ju som en behaglig örontvätt efter Spaniens missljud.

JJ

l Ryssen Dima Bilan drog väl ner den första semifinalens största jubel. Varför? Ingen aning. Dima själv är en överspelande, överdramatisk och överskattad artist med plågsamt dåligt uttal.

JJJ

l Norska Maria sjunger riktigt bra, och har ett snyggt vibrato som bara blir snyggare av lite nervositet. Förhoppningsvis kan hon leverera lika bra som hon gjorde i kvalet. Men låten i sig saknar det där lilla extra. Det är en hyfsad ballad till 60-talsbeat. Trevligt.

Therese Nyberg/TT Spektra

Mer läsning

Annons