Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårda krav för att bli mästerkock

/

14 finalister ska bli en vinnare. Det är med hårt slit och mycket känslor som några glada amatörer nu ska slåss om titeln ”Sveriges mästerkock”.

Annons

Nu har agnarna sållats från vetet. 14 finalister slåss om äran, prispengar på 250 000 kronor och kanske framför allt möjligheten att få göra sin egen kokbok.

Den knivskarpa stämningen rör upp känslor. När kvalavsnitten till ”Sveriges mästerkock” är över drar allvaret igång och tårarna sprutar.

”Grinade över en risotto”

– Nu när man har distans till det känns det lite töntigt att man satt och grinade över en risotto. Å andra sidan var det väldigt nervöst och tävlingen betyder väldigt mycket, säger 21-åriga Jessica Frej.

– Det hör till att kunna ta kritik, för att kunna utvecklas måste en kock kunna tåla en del och man kan alltid bli bättre, säger jurymedlemmen Markus Aujalay.

Hårda krav

Tillsammans med Leif Mannerström och Per Morberg ska han hitta Sveriges nya matstjärna. Varje vecka hårdnar kraven och deltagarnas självförtroende får sig allt som oftast en smäll.

– När man stod där och var nöjd med sitt resultat och blev sågad var det inte kul, då sjönk man genom golvet. Det var ett par gånger som jag undrade vad fasiken jag gjorde där, säger Adam Frimodig som till vardags jobbar inom försvaret.

Framgång gör ont

Taxichaffisen Andreas Wennborg från Helsingborg har efter en katastrofal audition klamrat sig kvar i tävlingen tack vare sin stora kärlek till husmanskost.

– Men det handlar inte bara om att laga bra mat. Det är en del taktik också, givetvis tittade man på de andra och försökte göra något så att man stack ut.

– Den här tävlingen betyder otroligt mycket. Jag stack ned händerna i 90-gradig potatis och knådade gnocchi, där visar man viljan, det gör ont men framgång kan göra ont ibland, säger han.

Mer läsning

Annons