Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårda papper i ”Minimello”

/
  • 3 700 dockor. ”Vi balanserar på gränsen hela tiden. Det är total ironi, men 100 procent kärlek. För barnen är det på riktigt”, säger Ylva Hällen som leder ”Minimello” i Barnkanalen. Runt 3 700 dockor har skickats in till tävlingen som startar på fredag.
  • Vann 2010. Förra årets vinnare av ”Minimello”, toarulleartisterna Mia och Pia.
  • Låtskrivare. Bland dem som skrivit bidrag till ”Minimello” finns Thomas G:son, en av Melodifestivalens mest framgångsrika låtskrivare genom tiderna.

De är glittrande stjärnor och framför bidrag av prisade låtskrivare. Förra året lockade toarullarna i ”Minimello” två miljoner tittare på SVT Play. Nu startar andra upplagan av Barnkanalens melodifestival.

Annons

Det är hårda papper i ”Minimello”. På fler än ett sätt. De tävlande i Barnkanalens egen melodifestival är gjorda av toarullar, men det betyder inte att kraven på artisterna är låga. På fredag startar tävlingen och av fler än 3 700 anmälda dockor har bara 16 blivit utvalda.

Vad krävs för att en toarulle ska lyckas i ”Minimello”?

– Det är en väldigt svår fråga för många fler än de här 16 skulle kunna lyckas. Vi försöker se till att det blir dockor från både äldre barn och yngre. Det viktigaste är att dockorna är så olika som möjligt, säger programledaren Ylva Hällen.

Hur skulle ”Minimellos” bidrag stå sig i Melodifestivalen?

– På riktigt tror jag att några av dem skulle klara sig väldigt bra. Några låtar är riktiga hits och vissa artister har vassare stil än de som är med i den stora Melodifestivalen.

Även om toarulledockorna är ”Minimellos” stora stjärnor spökar en livslevande schlagerräv i kartongkulisserna. Två av bidragen är skrivna av Thomas G:son som bland annat ligger bakom ”Evighet” som gav Carola segern i Melodifestivalen 2006.

Att skriva för ”Minimello” var en utmaning eftersom bidragen får vara högst en minut långa.

– Det var väldigt annorlunda, nästan som att skriva jinglar, men jag tycker att låtarna blev väldigt bra, säger han.

Ångrar du att du inte anmälde dem till Melodifestivalen?

– Nej, jag känner att låtarna gifter sig bra med artisterna som ska framföra dem och det är väldigt viktigt.

Melodifestivalen brukar kantas av skandaler och ”chock”-rubriker. ”Minimello” vill inte vara sämre och redan i den första deltävlingen är det bäddat för en smärre skandal. Bidraget ”Superstar” framförs av en docka vars bakgrund SVT ännu inte lyckats klarlägga.

– Vi har en artist som vi inte vet var hon kommer ifrån. Nu hoppas vi att barnet som gjort den hör av sig, annars blir hon diskad, säger Ylva Hällen.

Carl Cato/TT Spektra

Mer läsning

Annons