Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högtflygande planer

/
  • Högt och vackert. Takhöjden i stora salen på Maxim i Gävle gör det möjligt att genomföra verkligt avancerade cirkusakter där. Jacob Westin riggar för sitt bungy-akrobatiknummer.
  • Maxim! Jacob Westin tänker fylla den gamla stationsbyggnaden på Söder med mängder av olika grejer för allmänheten.
  • Tadam! Jacob Westin har stora planer för Maxim på Söder, och vill bland annat göra massa av nycirkus där.

Ambitionerna är stora och många: från konserter, klubbar, stå upp-pubar och nycirkus till yoga och aerobics med akrobatikinslag.
I kväll inleds den nya eran på Maxim i Gävle med det alldeles galna bandet Sirqus Alfon.

Annons

Jacob Westin kommer med klädpåsar över armen och nyckeln i högsta hugg. Han och kollegan Max Stenlund är de som blåser nytt liv i den gamla stationsbyggnaden på Söder i Gävle.

– Vi får se hur det ser ut här nu, vi hade audition för cirkusgymnasiet i går, säger Jacob Westin när han låser upp dörren på den norra gaveln.

”Vi tänker kropp, själ, hälsa”

Det står några glas med gammal läsk på borden, och på golvet ligger pappersglasögon. I taket hänger en diskokula och Jacob Westin tänder lamporna och förklarar att det är här man som gäst kommer in: I det som var gamla bagageförvaringen men som nu rymmer en bar och några bord.

– Här ska man kunna köra mindre konserter, stå upp-grejer, klubbar, förklarar han och menar att folk kanske blir lite fundersamma när de tänker att de ska komma till Maxim och hamnar i det där rummet.

– Men så: Tadam!, säger han och hissar upp det som är den gamla bagageutlämningsluckan och där bakom öppnar sig den stora salen med välvt tak och de där jättelika fönstren som man ser när man kommer nedför Brunnsgatan.

Jacob Westin gick cirkusgymnasiet i Gävle för ett antal år sedan och fortsatte sedan på cirkusutbildningar i både Frankrike och Kanada och turnerade runt som akrobat i olika föreställningar. Nu har han familj och en gård i Hälsingland (”det är också en kursgård, där vi ska köra cirkuskollo och sånt sen”) och en ambition om att, ihop med kollegan Max Stenlund, fylla Maxim med olika saker som händer, från morgon till kväll.

– Vi tänker kropp, själ, hälsa, säger han och berättar om yogapass på morgonen och en specialform av träning med akrobatiska inslag; ”man jobbar ihop, så det blir som dans nästan”.

Tio meters takhöjd

En stor ställning tronar mitt i stora salen, med en takhöjd på tio meter. Jacob Westin klättrar vig som en apa upp i den för att fästa en trapets och gummibanden som han använder i sin bungy-akrobatik. Redan i helgen ska han – förmodligen – köra sitt nummer.

– Det beror lite på hur stor scenen blir, säger han.

Den ska komma på plats på torsdagskvällen. Och i kväll stå redo för den alldeles väldigt speciella gruppen Sirqus Alfon, som spelar både i kväll och i morgon. För att förklara vilka de är snor vi deras egen presentation: ”Ett postmodernt, förfallet kulturfenomen, maskerat till en euforisk rave-cirkus.” Helt galet och väldigt, väldigt medryckande, kan man också säga.

På lördag ska också föreningen Manegen, en sammanslutning för landets cirkusartister, hålla sitt årsmöte på Maxim och därigenom hoppas Jacob Westin på att deltagarna, som bussas upp från Stockholm, ska fatta att det finns en häftig lokal i Gävle att boka in sig i framöver.

Annat som är inplanerat är en stor skräckfest på Halloween, med bandet Deathstars som huvudattraktion och massa zombies och läbbiga clowner.

Inte bara företagsevent

Och det är bland annat där som Cirkusgymnasiet kommer in. Eleverna som visade upp sig på den där auditionen i veckan ska få möjlighet att uppträda i olika sammanhang och Jacob Westin tänker sig att också kunna engagera dem för olika saker.

Som vampyrer till exempel.

Tanken är att det ska vara ett par konserter i månaden och därutöver stå upp-kvällar och annat och inte bara företags- event.

– Maxim ska bli ett ställe för allmänheten. Och inte bara ett ställe med en massa barer utan det ska hända nåt här, säger Jacob Westin.

Mer läsning

Annons