Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon har svårt att haja hajpen

/
  • HAJEN. Amanda

Hennes innerliga pianoballader har hyllats på bloggar och i tidningar, men själv skrattar Amanda "Hajen" Bergman bara åt hajpen.

Annons

– Pophopp är nog ett av de fulaste ord jag vet, säger hon.

Intervjun med Hajen är nära att inte bli av. Amanda Bergman, som den 21-åriga sångerskan heter på riktigt, är nämligen inte alls särskilt intresserad av att marknadsföra sig själv.

Sedan hon upptäcktes på sin Myspace-sida förra hösten har det surrats väldigt om den vildlockiga Gagnef-tösen, som gör öm pianopop i samma anda som Tom Waits, Cat Power och Regina Spektor.

 

Men själv har hon svårt för sådana liknelser.

– Jag tycker inte att man ska veta riktigt vad man gör och varför. Det är det som är musik, säger hon. Jag har aldrig varit ute efter att visa upp mig. Allting har skett ganska förutsättningslöst, av en slump.

Hon är så klart tacksam över att hon nu får ägna dagarna åt att skriva låtar till sin kommande debut-ep, men gör samtidigt tydligt att musiken inte är allt.

Egoboosten får hon från annat håll.

– Min person är ändå det viktigaste, jag trivs mycket bättre i ett socialt sammanhang än vad jag gör på en scen. Det finns många fina sidor av musicerandet, men det har tagit väldigt lång tid för mig att acceptera att jag ska ge det en ordentlig chans, säger hon.

Av hennes låtar att döma skulle man kunna tro att det bakom artistnamnet Hajen döljer sig en ganska sorgsen tjej. Det är finstämt, rått och skört.

 

beskriver sig tvärtom som en skojfrisk klassens clown, som sällan ältar bekymmer.

– Det kan nog vara så att jag utan att tänka på det får utlopp för alla känslor i musiken, för jag upplever mig som rätt stabil. Jag har liksom svårt att fatta varför folk börjar gråta när de hör mig, säger hon.

Mer läsning

Annons