Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hos psykoanalytikern

/
  • Fredag. Gabriel Byrne spelar psykoanalytikern Paul i ”In treatment”. På fredagarna går han själv i terapi.  Foto: Canal Plus/HBO  Onsdag. Onsdagspatienten Sophie (Mia Wasikowska) har skadat sig i en idrottsolycka.
  • Måndag. Måndagspatienten Laura (Melissa George) avslöjar att hon är kär i terapeuten.
  • Torsdag. Torsdagspatienterna Jake (Josh Charles) och Amy (Embeth Davidtz) bråkar om i fall det ska behålla barnet hon är gravid med.
  • Tisdag. Tisdagspatienten Alex (Blair Underwood) känner dåligt samvete för kriget i Irak.

En israel insnöad på Bergman har gjort en av USA:s mest uppmärksammade nya tv-serier.
Nu kommer HBO-serien ”In treatment” till Sverige och Canal Plus.

Annons

I kväll är det premiär för ”In treatment” på Canal Plus. Den som vill följa serien får ser till att hålla sig hemma i sommar, för serien sänds varje vardagskväll i nio veckor. Det är bara en anledning till att serien anses som nydanande.

Den andra, och viktigaste, är att serien bara utspelar sig hos psykoanalytikern Paul (spelad av Gabriel Byrne), som varje dag i veckan tar emot samma patienter genom hela serien.

Tv-tittarna får följa hur deras respektive liv förändras, men kameran lämnar aldrig psykoanalytikerns kontor. Varje avsnitt är en terapisession.

Bakom serien, som först gjorde succé i Israel och sedan gjorts i en amerikansk version på prestigefyllda tv-kanalen HBO och som nu kommer till Sverige, ligger israelen Hagai Levi – en av Israels främsta tv-skapare och stor, stor Ingmar Bergman-fan.

– Ska jag nämna en film eller tv-serie som jag tänkte på när jag gjorde den här serien var det ”Scener ur ett äktenskap”. Tänk att den serien fortfarande är relevant efter 35 år, säger Hagai Levi på telefon från Tel Aviv.

Hagai Levi jobbade fram serien genom att kombinera sin bakgrund som psykologistuderande med en lång karriär som såparegissör. Han använde såpans dramaturgi, berättar han.

– Jag försökte göra en såpa för den tänkande personen. Jag ville kombinera de här två elementen och göra ett program om psykologi eftersom det är viktigt i mitt liv, säger han.

– Det jag gillar mest att regissera är två personer som pratar. Som i ”Scener ut ett äktenskap”.

De sju olika patienterna (två är par) framställs som arketyper. En kvinna är kär i terapeuten, en är stridspilot med dåligt samvete och en är idrottskvinna som skadat sig. Hagai Levi menar att de är skapade så att alla ska känna igen sig.

– Det var inte så kontroversiellt, men det blev en stor diskussion. Folk såg det med rätta som en metafor för de israeliska männen som måste undertrycka sina känslor, sin skuld. Det blev en stor debatt om detta.

– Ha. Jag har hört att det faktiskt är Buenos Aires som är staden där flest i världen går till psykologen... Men israeler gillar att prata. Om allting, hela tiden. Vi är väldigt öppna.

Det finns en poäng med att serien sänds varje vardag och att patienterna återkommer på samma veckodag. Man kan följa bara sin ”dag” eller se alltihopa.

Mikael Forsell/TT Spektra

Mer läsning

Annons