Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur svårt kan det va’ med konståkning?

/
  • Allt ska sitta. Hela kroppen, ansiktsuttrycken, kläderna, samspelet, musiken. Allt är viktigt när det gäller konståkning.
  • Oups. Marcus Olofsson gör nåt avancerat och ramlar.
  • Vackert. Det är såhär det ska se ut. Lynda Lundin och Marcus Olofsson kan det här med konståkning.
  • Stjärnor på is. På Gångs inlånade konståkare Marcus Olofsson och Lynda Lundin visar hur snyggt det är med konståkning.
  • Piruetter. Det går galet fort när Marcus Olofsson och Lynda lundin gör piruetter.
  • Allt ska sitta. Hela kroppen, ansiktsuttrycken, kläderna, samspelet, musiken. Allt är viktigt när det gäller konståkning.

Konståkning är skitsvårt.


Det fattar man efter att ha sett första avsnittet av TV4:s nya storsatsning ”Stjärnor på is”.


På Gång tittade tillsammans med konståkarna Marcus Olofsson och Lynda Lundin.

Annons

På tv:n har programledarna just blivit inburna, eller inåkta eller hur man ska säga, av de professionella konståkarna som medverkar i programmet och de första åkarna, The Poodles-trummisen Kicken Lundqvist och Åsa Persson, börjat sitt nummer till låten ”Jump”.

Och Åsa Persson vurpar.

– Men gud! Åsa! Hon var oslagbar och så gör hon det där. Men han var riktigt duktig. Innerskäret var fantastiskt bra, säger Marcus Olofsson.

Han kommer från Halmstad men pluggar datorgrafik i Gävle sen ett år tillbaka. Ungefär samtidigt med flytten hit lämnade han åkandet.

– Man kör ju för att ta medalj, och även om vad som helst kan hända på en tävling så kände jag att jag inte hade nån chans. Men jag är lycklig bara jag får vara på isen.

Och det får han. Dels för att han tränar konståkare här i Gävle och dels för att På Gång tvingar ut honom och Lynda Lundin på Läkerol arenas stora men knöggliga is – Brynäs har just tränat och isen har inte spolats om.

Det svischar och svoschar när de far fram och det ser återigen sådär enkelt ut. Piruett efter piruett snurras fram, långsamt först med utsträckta armar och sen fortare och fortare med armarna närmare kroppen.

– Man spänner liksom alla muskler i kroppen, säger Lynda Lundin och visar hur man sätter sig själv i svängning genom att ta sats in i piruetten.

På tv:n påpekar is-panelen, domarna alltså, hur modiga de medverkande stjärnorna är. Eftersom det är så himla svårt med konståkning, så är bara det att de faktiskt vågar snöra på sig skridskorna och ge sig ut på isen värt väldigt mycket. Nån säger att de ”leker” konståkning vilket får Marcus Olofsson att sucka lite.

– De tar det inte riktigt på allvar.

Han och Lynda Lundin hoppas förstås att tv-programmet ska göra att sporten får ett uppsving och att fler vill börja med konståkning.

– Det borde bli mer paråkning tycker jag och där borde vi kunna bli riktigt bra, säger Lynda Lundin.

– Fast det kräver väldigt mycket träning, mer än om man åker själv, säger Marcus Olofsson.

– Men om man tittar på dem som är med i programmet som har hunnit bli så bra på sex veckor bara så tycker man att det borde gå att få fram bra paråkare, kontrar Lynda Lundin.

På tv:n imponerar tv-programledaren och nu tävlanden Josefin Sundströms flygskär. Hon åker graciöst fram med benet vackert utsträckt bakåt och uppåt.

– Kolla vad vig hon är, hur högt hon får upp det. Och hon har händerna, de är bättre än många av proffskonståkarna som är aktiva nu har, säger Lynda Lundin.

– Men jag ser inte riktigt kopplingen till musiken, säger Marcus Olofsson (det är ”Apologize” med Timbaland).

Några har kanske levt i villfarelsen att konståkning bara handlar om att åka skridskor jäkligt bra. Men det handlar såklart om mycket mer än så. Hela kroppen ska vara med, knän ska vara vackert sträckta och armar och händer inte bara fladdra okontrollerat. Ansiktsuttrycket är viktigt, precis som själva inlevelsen och utlevelsen.

Och det har ju vissa av de tävlande, som skådespelaren Rafael Edholm, liksom gratis.

Skidåkaren Torgny Mogren, fotbollsspelaren Jepser Blomqvist och löparen Malin Ewerlöf-Krepp däremot har fått jobba hårdare med det.

Marcus Olofsson och Lynda Lundin fnissar åt Ewerlöf-Krepps och hennes partner Filip Stillers ”visa armmusklerna”-gest.

– Man känner igen Davids (Haywoods, reds anm) koreografi, han är så himla rolig, säger Marcus Olofsson.

Konståkningsvärlden är, än så länge, en liten värld. Alla känner alla.

– Men vem är han? Vet du? undrar Marcus Olofsson när Josefin Sundströms partner Johan Lundqvist först visar sig på isen.

Marie Serneholts partner Niklas Hogner har förmått henne att våga sig på en liten priuett.

– Han är sjukt tävlingsinriktad. Han går in för att vinna det här, säger Marcus Olofsson.

De oj:ar och nej:ar en hel del framför tv:n. Krokiga knän och osträckta fötter tycks vara det största problemet.

På Läkerol arenas is ramlar Marcus Olofsson. Lynda Lundin konstaterar lite argt att hon har tappat höjden i sina hopp eftersom hon inte har åkt sen i våras. Konståkning är skitsvårt. Även för dem som kan.

I morgon sänds nästa avsnitt av ”Stjärnor på is”. Förra lördagen åkte nervöst stelbenta inredaren Lulu Carter ut. Vem blir det nu?

Mer läsning

Annons