Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Hypnotisören" lockade hem Hallström

/

Det är 24 år sedan han senast filmade i Sverige. Nu kommer Lasse Hallström hem för att göra film av deckaren "Hypnotisören".

Annons

 - Det är inte någon markerad hemflytt, med det är ett första steg, säger han.

Sakta men säkert har Lasse Hallström börjat närma sig en flytt hem till Sverige. Förra året filmade han i Skottland. I sommar filmar han i Tyskland och i Danmark. Och i januari 2012 gör han sin första film i hemlandet på 24 år.

Hallström är i Berlin för att prata om sin förestående filmatisering av Lars Keplers bok "Hypnotisören". Nästa år börjar filmen spelas in i Stockholm, och han ser fram emot att göra sin första thriller. Filmer som "Seven" och "Repulsion" är förebilderna, liksom regissörer som Claude Chabrol och Alfred Hitchcock.

- Jag vill skrämma, röra och roa. Här finns alla de möjligheterna, säger han.

"The danish girl"

Men innan "Hypnotisören" börjar spelas in ska Lasse Hallström ta sig an "The danish girl", den sanna berättelsen om den första person som bytte kön. Huvudrollen spelas av Nicole Kidman och hennes hustru av Rachel Weisz.

Sedan succén med "Mitt liv som hund" förde honom till Hollywood - ja, det får väl sägas så, även om han bor i Bedford i närheten av New York - har Lasse Hallström gjort en såväl framgångsrika filmer som den Oscarnominerade "Ciderhusreglerna", som filmer som gått sämre. En vattendelare var "Casanova", som trots utmärkta recensioner inte blev en kommersiell framgång.

- Den lanserades konstigt, det framgick inte att det var en komedi. Den var dyr och bolaget bakom den förlorade mycket pengar. Så det har varit lite uppförsbacke efter det.

En kommersiell framgång fick han dock härom året med snyftaren "Käre John", och just nu väntar en filmatisering av boken "Laxfiske i Yemen", inspelad i Skottland och Marocko, med premiär till hösten.

Tar med Lena till Sverige

Hallström tar med hustrun Lena Olin hem till Sverige, medan dottern Tora går på internatskola i USA. Familjen har dels en liten lägenhet inne i Stockholm, dels ett vinterbonat hus i Stockholms skärgård.

Och även om "Hypnotisören" blir en succé, så kommer det inte bli Hallström som regisserar fler av Keplers böcker.

- Men jag håller dörren öppen för fler svenska filmer. Och jag har också flera projekt jag vill göra i USA. Bland annat en film om Simone de Beauvoir med Johnny Depp och hans fru Vanessa Paradis, Det gäller bara att hitta en tid då Johnny är ledig, och det är inte lätt.

Gunnar Rehlin/TT Spektra

noje@ttspektra.se

Bildtext 1: Lasse Hallström.

Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Bildtext 2: Lena Olin följer med Lasse Hallström när han ska filma i Sverige. Men hon kommer pendla till USA för att sköta om sin egen filmkarriär.

Foto: Evan Agostini/AP/Scanpix

//bilder:2

 

 

Mer läsning

Annons