Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idolerna besökte Sandviken

/

För första gången åker alla finalister från höstens "Idol" ut på en gemensam turné, som landar i Gävle i helgen.

Och med idoleriet kommer också en del annat än att stå på scenen och sjunga.

På tisdagen var Jay Smith och Minnah Karlsson i Sandviken.

Annons

– Det måste kännas konstigt att först var med i "Idol" och sen komma till en gymnasieskola i Sandviken, säger en tjej till sin kompis där de står långt bak i ljushallen på Bessemergymnasiet och lite halvengagerat försöker få en skymt av Idolvinnaren Jay Smith och tvåan Minnah Karlsson som sjunger några låtar uppifrån en balkong.

De två är i Sandviken för att marknadsföra Idolturnéns stopp på Läkerol arena i Gävle på lördag och för att de ska inviga Tidningscupen i Sandviken på fredag.

Och det gör de genom att tillbringa en eftermiddag på gymnasieskolan.

Inne i ett klassrum på Medieprogrammet är det fullt med kameror, både stillbilds och film. Det är lektion, men en lite speciell sån. Jay Smith och Minnah Karlsson ska intervjuas av skoltidningen Profetens Björn Eriksson, som erkänner att han må ha gjort många intervjuer men inte nån inför så många människor och så många kameror.

Det är påfallande tyst i klassrummet och Jay Smith och Minnah Karlsson svarar snällt på frågorna de får. Livet har förändrats säger de.

– Den största förändringen är att man blir igenkänd, säger Minnah Karlsson och visar ett blåmärke på Jay Smiths hand, som han fått efter att ha skakat hand med många, många människor.

De gör ju det de vill göra, säger de och även om det är att göra musik som de menar så förstår man att de båda har köpt det faktum att det numera också ingår i deras arbetsuppgifter att åka till till exempel en gymnasieskola i Sandviken.

– En rockstjärna är inte längre nån som bara är en rockstjärna och går upp på scenen och spelar rock'n'roll, säger Jay Smith.

Men de ska alltså stå på scenen också. Idolturnén, som genomförs för första gången i Sverige, där alla finalisterna medverkar, har sålt slut i de två städer de hunnit med att besöka hittills och har utökats med en spelning i Finland också.

De kör i princip bara låtar som de sjungit i tävlingen under hösten.

– Jag tror att det måste vara så. Det skulle bara bli konstigt om nån började köra egna grejer eller nåt obskyrt som de gillar, det funkar inte så, säger Jay Smith.

Och det är såklart låtar från tävlingen som de kör i gymnasieskolans ljushall en stund senare. Personalen har laddat med första förbandsväska och stoppar elever från att komma in när ljushallen har blivit tillräckligt full, men responsen när Jay Smith frågar om han ska köra en låt till är rätt svag.

Tjejerna som konstaterat att det måste kännas märkligt att komma dit efter att ha varit med programmet applåderar lite förstrött.

Idolerna har gjort sitt i Sandviken den här dan.

Mer läsning

Annons