Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Infernaliskt actionpaket

/
  • Oövervinnerliga Bryan Mills (Liam Neeson) i kamp mot degenererad rysk maffiaboss (Sam Spruell) i

Tredje filmen där före detta CIA-agenten Bryan Mills går över lik för att beskydda sin familj. Liam Neeson spelar amerikanen som inte skyr några medel när hans fru eller dotter hotas. Vilket händer i olika versioner i Taken-konceptet.

Annons

På ytan är det här ytterst konventionell – och effektiv – action. En lömsk komplott uppdagas med hjälp av minst fyra biljakter, slagsmål och kulspruteknatter inlindat i ljuv far-dotterrelation och kvävande normer.

Kvinnorna är icke agerande, vackra föremål som ska räddas. Logik är generellt satt ur spel och hjälten klarar sig oskadd oavsett hur många som riktar pistolen mot honom.

Dottern visar sig den här gången vara gravid – så om Neeson tycker att han behöver kvittera ut ytterligare några miljoner (eller vill visa en 60-årings vältränade kropp) kan en baby bli tagen nästa gång. Även om ”Taken 3” just nu sägs vara den sista i serien.

Tvärt emot vad det ser ut är dock "Taken" en fransk produkt, skapad av Luc Besson som manusförfattaren och producent.

Det är möjligt att Besson fnissar näsan av sig, över att lyckas göra en hollywoodsk kassasuccé utan att behöva ta till andra grepp än de absolut mest simpla.

Det är faktiskt möjligt att betrakta dessa filmer som en riktigt elak illustration av hur pappa USA går över lik ute i världen för att värna sina ekonomiska tillgångar. Ex-CIA-mannen Bryan Mills ses för övrigt skickligt använda sig av tortyrmetoden waterboarding.

Men för att upptäcka den eventuellt infernaliska bakomliggande idén måste man ju stå ut med två timmars idioti. Så nöj er gärna med att ha läst det här.

Mer läsning

Annons