Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jättegospel i konserthuset

/
  • Roddarna. Anna Helmerson, Hans Helmerson, Lars-Erik Larsson från studieförbundet Sensus och Karin Björk från studieförbundet Bilda roddar gospelfest tillsammans. I mitten Cinque Cullar, såmgare från Chicago.
  • Häftigt. Hans Helmerson tycker gospel är häftig musik:

Ungefär 320 sångare kommer att samlas i Gävle på fredag. Sedan använder de helgen för att repa ihop sig till en jättegospelkör. På söndag kväll ger de konsert på konserthuset.

Annons

– Många blir förvånade när de kommer in i en amerikansk gospelkyrka. Det är ju värsta popkonserten! Högt ljud, mycket ljus, och församlingen är också högljudd, och manar på hela tiden.

Hans Helmerson är en av dem som arrangerar Gävle gospelfestival, och han går förstås igång på den känslan.

Men man kan naturligtvis också förstå den förvåningen. I alla fall om man jämför med svensk traditionell kyrklig musik. Den brukar vara betydligt mer finstämd, asketisk, och, kanske, blodfattig.

Hans har varit med och arrangerat gospelfest i tretton år nu. Det började som en av invigningsgrejerna för det då nya konserthuset. Det blev så uppskattat att de tänkte, "ah, vi kör väl nåt år till då". Men ingen hade tänkt sig att det skulle bli så här många gånger.

Ändå är det mellan 300 och 350 sångare som kommer varje år, och någonstans mellan 400 till fullsatt i publiken.

Deltagarna träffas på fredag kväll och börjar sjunga. Sedan använder de hela helgen. Som körledare får de denna helg bland annat Cinque Cullar, artist, producent och körledare från Chicago. De brukar alltid få hit någon skicklig amerikan.

– Svenska körledare kan också vara jätteduktiga, men med amerikanska körledare blir det alltid en dimension till. Gospel är energi, och de brukar vara otroligt duktiga på att förmedla just det. Dessutom är det något med nyanserna och sättet att sjunga. Det brukar ge ett extra stuns i kören.

Mer läsning

Annons