Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jens Hultén imponerade på Cruise

/
  • Jens Hultén är aktuell i
  • Rollen som Seth Rydell i

Mest känd är han som Seth Rydell i "Johan Falk"-filmerna. Men nu tar Jens Hultén ett stort internationellt kliv. I "Mission: Impossible – Rogue nation" slåss han mot Tom Cruise – i en roll som blev större än förväntat.

Annons

Från början var tanken att Jens Hultén bara skulle vara med i en enda scen. I den är Tom Cruise, i bar överkropp, bakbunden i en källare. Han får snabbt sällskap av en mystisk agent spelad av svenska stjärnan Rebecca Ferguson. Temperaturen skruvas snabbt upp när några hårdföra killar dyker upp. En av dem, tortyrexperten The Bone Doctor, pratar överraskande nog svenska, i filmen och utanför.

– De hade frågat Rebecca om hon kunde något annat språk, typ bulgariska. Hon svarade att hon kunde lära sig men påpekade att hon ju är svensk och att det kunde vara en idé att ta en svensk skådespelare till min roll, säger Jens Hultén.

Så fick det bli. Och Jens Hultén var så övertygande i sin auditionvideo att regissören Christopher McQuarrie började tänka i nya banor kring hans roll.

– När jag kom till inspelningen i London skulle vi börja med att spela in en helt annan scen än den jag hade fått. När jag frågade regissören bara log han och sa "he is coming back".

Det kom som en överraskning för dig?

– Ja, det var en dubbelbonus. Man läser inte hela manuset utan bara sina scener och jag förstod allt eftersom att jag skulle få komma tillbaka flera gånger.

Scenerna med Tom Cruise är fulla av avancerad action.

– Jag har tränat kampsport i 15 år så det var inga problem. Det är som att trycka på en knapp. Men jag fick träna stuntträning med killarna där och så lägger man en koreografi som det är noga med.

Nu hoppas Jens Hultén på fler internationella jobb.

– Jag har en bra agent som förser mig med provfilmningar. Men jag kommer inte att flytta till USA. Joel och Skarsgård var där i flera år och gick på auditions, och all heder åt dem, till slut fick de fäste. Men det där är inte intressant för mig, jag är 51 och får inte den typen av roller.

Blir du mer typecastad?

– Ja, jag får spela viking eller så men det kan ju vara kul så länge det är bra sammanhang.

(TT)

Mer läsning

Annons