Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johan Falk är tillbaka

/
  • skjuter skarpt i Göteborg.Jakob Eklund gör rollen som Johan Falk för fjärde gången. Denna gång har Falk flyttat från Haag och Europol för att bekämpa den organiserade brottsligheten i Göteborg.Foto: Nordisk Film
  • Premiär efter midsommar. 26 juni är det biopremiär för ”Johan Falk – Gruppen för särskilda insatser”. Från vänster: skådespelarna Mikael Tornving och Jakob Eklund samt regissören Anders Nilsson.

Mikael Tornving har en av huvudrollerna när polisen Johan Falk återvänder till vita duken.
Den före detta fältjägaren gör rollen som ledare för polisens specialstyrka.
– Jag är skitnervös inför premiären, säger Tornving.

Annons

Den första av sex nya filmer om Johan Falk har biopremiär 26 juni. I ”Gruppen för särskilda insatser” har Falk flyttat hem till Göteborg från Haag, där han arbetat för Europol i fem års tid.

– Johan är ingen byråkrat. Han har haft det bra men längtar tillbaka till fältet, säger Jakob Eklund, som spelar den erfarne polisen för fjärde gången.

– Det som har förändrats mest är inte han, utan det är Göteborg och den polismyndighet som han en gång arbetade vid. Man har tagit Johan Falks sätt att arbeta och gjort system av det i den här specialstyrkan. Det är ett moraliskt dilemma för honom.

Göteborg har i filmen förvandlats till en krigszon där en okänd grupp kriminella livnär sig på våldsamma värdetransportrån. Regissören Anders Nilsson har inspirerats av verkligheten i samma stad, där polisen tvingas kämpa mot gängkrig och organiserad brottslighet.

– Hur gör de som griper Sveriges farligaste busar? Det har jag inte sett tidigare i någon film och det var det jag tyckte var intressant, säger Anders Nilsson.

Filmteamet har haft hjälp av både poliser och kriminella vid arbetet med manuset, på inspelningarna och vid klippningen av filmen. Allt för att få filmens handling så verklighetstrogen som möjligt.

– De kriminella säger att de kan prata om vad som helst med oss som gör film, eftersom det inte återges ordagrant, säger Anders Nilsson.

Johan Falk blir en del av specialenheten GSI, Gruppen för särskilda insatser. Truppen leds av den hårdföre Patrik, spelad av Mikael Tornving som gör sin första huvudroll i en långfilm.

– Micke vågar knappt gå på premiären och är rädd för att folk ska skratta åt honom, men jag tror definitivt inte att folk kommer att göra det, säger Jakob Eklund.

Mikael Tornving tycker själv att han har haft en väldigt stor nytta av sin roll som reservofficer vid Jämtlands fältjägarregemente inför rollen som polis.

– Jag har lagt min karaktär Patrik ganska nära mitt militära jag. Den ledarskapssituation som Patrik tvingas hantera har jag haft tidigare. Plus att vapenhantering är något jag har i ryggmärgen, säger han.

Att gå från ”Parlamentet” till en av huvudrollerna i en långfilm var inte det lättaste, den kända komikern erkänner att han är nervös inför premiären.

– Det var jävligt skönt att jag var tvungen att provfilma ordentligt för att få rollen. Om jag hade misstänkt att det här var något slags kommersiellt strategiskt val för att nå en viss målgrupp hade jag tackat nej. Det hade känts taskigt mot de andra skådespelarna att glida in på någon komikerkvot, säger Mikael Tornving.

Samtidigt tycker han inte att det är konstigare att spela polis än att spela reseledare i ”Playa del Sol”.

– Det är ju en lek. Det var konstigare 1983 när jag på fredagen slutade som undersköterskeelev på kvinnokliniken och på måndagen jobbade som officer på Jämtlands fältjägarregemente. Det var ett större hopp mentalt. Det gick från ”Hur känns det nu när din livmoder är bortopererad” till ”För helvete, gruppera kulsprutan där borta!”.

Mer läsning

Annons