Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jonas Gardells nya show kommer till Gävle

/
  • Jonas Gardell har framträtt på många olika sätt under sina drygt 30 år i offentligheten. Hans nya föreställning

Jonas Gardell ger sig ut på en jätteturné med nya showen "30 år tillsammans". Nu är det klart vilka städer han besöker i höst.
– I nästan varje stad har jag publik som jag känner igen, och ibland kan jag också deras historia, säger Gardell till TT.

Annons

Den 14 april är det premiär på Cirkus i Stockholm för "30 år tillsammans". Men den här gången blir det ingen långkörare i huvudstan – det blir bara nio föreställningar innan Jonas Gardell i höst tar showen på en massiv Sverigeturné.

– "Mitt enda liv" var ju en föreställning som nästan inte turnerade alls. Nu gör jag tvärtom, spelar mindre i Stockholm och turnerar desto mer, säger han.

I november och december kommer Jonas Gardell att besöka 16 svenska städer. Då får han återigen möta den publik som han kommit så nära under åren.

– Som familjen som till och med kom och såg mig efter ett dödsfall. De var en färre, begravningen hade precis varit och ändå valde de att komma. Som i alla äktenskap träffas vi i nöd och lust, det är lite fint.

Och publiken kan vänta sig en storslagen soloföreställning – däremot blir det inte, som många trott, en best of-artad jubileumsshow som firar Gardells 30 år på scen.

– Jag trodde att det skulle vara det, att jag skulle göra mina gamla texter. Jag repade in sådant som Australien-monologen, sedan tänkte jag att det här kan jag ju göra men det är inte så roligt.

I stället började han titta på hur Sverige har förändrats de senaste 30 åren.

– Hur såg samhället ut när jag gjorde de här sketcherna? Jag har skämtat om Mark i 30 år, vad har det betytt för hur inställningen till homosexuella har förändrats från när jag började på 80-talet och fram till nu?

Jonas Gardell beskriver föreställningen som den mest politiska han har gjort.

– Vi lever i en politisk tid och om jag är given den här plattformen så är det min skyldighet att använda den. Man ska vara tolerant mot allt förutom när dumheten paras med makten och med Sverigedemokraterna i riksdagen är det precis vad som har skett. Och är det någonting makten hatar så är det humor, den tål inte att bli skrattad åt. Därför är det viktigt att göra just det.

Med "30 år tillsammans" vill Jonas Gardell ge sin syn på den nostalgiska bilden av det gamla Sverige – var det egentligen så bra?

– Eller som jag säger i föreställningen: Det Sverige som Sverigedemokraterna fantiserar om, förutom att det aldrig har funnits så var det fruktansvärt fult och tråkigt.

Den som hoppas på Gardell-nostalgi kommer också att få sitt lystmäte. Showen innehåller trots allt flera inslag från hans långa karriär – allt från scenkläder och scenografi till delar av texter.

Jonas Gardell lovar också att visa ett fotografi från ett av sina allra första framträdanden, på ett litet galleri i Stockholm.

– Allt var väldigt arty. I regel gick det ut på att jag klädde av mig naken, smetade in mig i fingerfärg och deklamerade dadaistiska dikter av Tristan Tzara som jag översatt från tyska. Bilden visas under "Aldrig ska jag sluta älska dig", det kommer att bli allsång så publiken kommer att sjunga den låten till min penis. Bara det gör det värt att göra den här föreställningen.

TT

Mer läsning

Annons