Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jönssonligans nya kostym passar fint

/
  • Simon J Berger och Susanne Thorson i
  • Alexander Karim, Torkel Petersson, Simon J Berger och Susanne Thorson spelar den nya Jönssonligan.         Foto: Nordisk film

Jönssonligan som ”Oceans eleven”-aktiga mästertjuvar är en galen idé som faktiskt fungerar ganska bra.

Annons

Många med mig trodde nog att en seriös heistfilm med Charles Ingvar Jönsson och gänget var ett skämt. Men nej, det som skulle kunna vara en sketch i ”Partaj” visar sig vara en underhållande och bitvis spännande thriller.

Karaktärerna har kvar sina namn och grundläggande personlighetsdrag, som att Vanheden är snajdig och Dynamit-Harry gärna tar en klunk för mycket. Några legendariska citat förankrar filmen i välbekant land, även om det mesta är nytt. Rocky är till exempel en kvinna – med ett romantiskt förflutet med Sickan (de kärleksscenerna hade man inte velat se mellan Gösta Ekman och Nils Brandt)!

Storyn är att Charles Ingvar Jönsson ska hämnas en mördad vän genom att råna växlingsföretaget Wallentin Exchange och dess ägare, den skrupellösa Anna-Lena Wallentin. Planen är som vanligt raffinerad och okonventionell. Och Jönssonligan är inte Jönssonligan om inte ett Franz Jäger-skåp är kuppens mål.

Märkligt är att man i denna uppdatering av konceptet valt att avstå från den kanske bästa karaktären i svensk filmhistoria, direktören Wall Enberg. Som Henrik Dorsin har konstaterat: Alla filmer skulle bli bättre om Wall Enberg fanns med på ett hörn. Den nya skurken är trist.

Filmen skyndar fram i ett rasande tempo, vilket gör att karaktärsutvecklingen blir lidande. Däremot har man inte tråkigt en sekund. De nya uttolkarna av de klassiska figurerna lyckas bra, men svårast att ersätta är Gösta Ekman, och Simon J Berger har en otacksam roll att fylla.

Sedan försöker jag minnas huruvida Jönssonligan i de gamla filmerna till slut kom undan med skatten. Om det kriminella livet såg måttligt lockande ut på den tiden, är tongångarna andra i dag.

Nu när det gick så bra med Jönssonligan 2.0, kan vi kanske, med bävan, vänta oss en ”Sällskapsresan” där Stig Helmer har blivit en sammetslen förförare och 91:an Karlsson tar med sig bössan till Afghanistan.

Mer läsning

Annons