Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jorden runt med 16 frisörelever

/
  • Helt förändrad. Nanna Björnsson går från brunett till blondin. Slutresultatet ska bli knallorange, förklarar Amelie Jacobsson.
  • Gillar killmodeller. Angelica Pennerdahl skapar en hyfsat vild frisyr, med inspiration från USA, på Andreas Tano. Han är rutinerad, han har varit modell på flera hårvisningar tidigare.
  • Långt ska vara långt. Isabelle Johansen-Wallin är storasyster till frisöreleven Emelie Johansen-Wallin och har bestämda uppfattningar om vad syrran får göra och inte göra: Inte klippa och inte färga för mycket.
  • Lång process. Lina Åsberg har ägnat lång tid åt de olika färglagren i Melinda Ölunds hår. Det ska bli massa olika färgskiftningar innan det är klart.
  • Lång process. Lina Åsberg har ägnat lång tid åt de olika färglagren i Melinda Ölunds hår. Det ska bli massa olika färgskiftningar innan det är klart.
  • Inte färdigt. Isabelle Källberg (längst till vänster) har klippt av en bra bit av Cat Singhas hår och har ännu inte bestämt sig för exakt vilken brun nyans hon ska färga det i.

Polhemsskolan frisörtreor bjuder på en jordenrunt-resa. På Gävle teater i morgon är det dags för showen Vision of the world och förberedelserrna pågår förstås för fullt.

Annons

Klassrummet ser förstås ut som en frisersalong men längst ner på väggen hänger en klippnings-färgnings-stajling-schema som får tidbokningen på vilken salong som helst att se ut som rena semestern. Inom loppet av några dagar ska de 16 eleverna fixa iordning fem-sex modeller var.

På golvet nedanför Isabelle Källbergs frisörstol ligger långa slingor av modellen Cat Singhas hår.

– Jag har klippt ganska mycket. Och klippt lugg, säger Isabelle Källberg.

Cat Singha bara ler.

– Hon för göra vad hon vill. Jag litar på henne, säger hon och nickar mot Isabelle.

Isabelle Källberg har inte riktigt bestämt sig för vilken färg Cat Singha ska få.

– Men det blir brunt på nåt vis.

Och även om hon fått helt fria händer så vill hon ju fröstås att hennes modeller ska bli nöjda.

–Det ska ju helst inte vara en frisyr som funkar i själva showen och som de sen inte alls vill ha. Man vill ju att de ska bli nöjda, säger hon.

"Graphic future" är temat för Cats frisyr. Utifrån det övergripande "Vision of the world" har inspirationen till de olika lookerna häntats från olika håll i världen och i "graphic future" är det Asien som inspirerar.

På en skärmvägg sitter bilder på alla modeller under de olika lookerna: "Golden ground" med iniration från Afrika, "Northern nature" med nordiska influenser, "Coulouristic" som tittar mot Sydamerika och "Rough position" där inspirationen hämtas från USA.

Bredvid Angelica Pennerdah ligger en bok uppslagen på en bild med en killfrisyr med kortklippta sidor och en vild man av lockar liksom i sicksack på toppen. Andreas Tano har hårklämmor i håret och ska bli klippt som på bilden. Han är inte ett dugg nervös säger han.

– Jag har tre killar bland mina modeller, de flesta har bara en. Man får oftast göra vad man vill med killarna, säger Angelica Pennerdahl.

Modellerna har de fått tag på via två uttagningar och kompisar förstås. Totalt är den uppemot 90 personer som sysn opå scenen i showen.

– Vi har gjort allt själva, fixat sponsorer, musiken, kläder. Det är rätt mycket, säger Isabelle Källberg.

De får dessutom betyg på alltihop eftersom det är deras slutarbete.

Trots den uppenbara stressen med att hinna fixa iordning alla modeller (det går ju inte att förbereda klippningar och färgningar allt för lång tid innan visningen) jobbar eleverna lugnt och metodiskt.

– Jag har hållit på i en och en halv timme nu. Och kommit halvvägs, säger Lina Åsberg som håller på att färga Melinda Ölunds långa blonda hår i en väldig massa olika nyanser.

Det blir som en övning i kemi. Färgerna måste blandas till så att de verkar i olika lång tid.

– Det är väldigt mycket att tänka på, säger Lina Åsberg och pillar fram en tunn strimma hår som hon penslar färg på.

Melinda Ölund ska få behålla sitt långa hår, det ska sättas upp i en stor boll på sidan av huvudet på showen, förklarar Lina Åsberg.

Exakt hur det kommer att se ut kan man alltså se i morgon kväll på Teatern i Gävle.

Annons