Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kanadensiske komikern Jason Rouse gästar Gävle

/
  • Inget för känsliga. Ståupp-komikern Jason Rouse sätter en ära i att befinna sig bortom anständighetens gräns.

Ta inte med barnen på stand-up i kväll. Jason Rouse går gärna en bra bit över gränsen.

Annons

Jason Rouses standup-stil är rå. Jag skulle gärna ge ett exempel på hur rå, men jag kan inte riktigt förmå mig till att skriva något. Det skulle bara se anstötligt ut om jag återberättade något i text. Dessutom skulle det mesta av komiken gå förlorad. Låt oss bara nöja oss med att hans humor är rå.

Jason Rouse har blivit bannlyst från både HBO i USA och Channel 4 i Storbritannien. Ingen av de kanalerna är direkt kända för att vara pryda. Snarare tvärtom.

Inga gråzoner

Vi ringer honom och frågar hur det kommer sig, och han svarar bara att det finns folk som har älskat det han gör och engagerat honom till kanalerna, men när de märker att de kanske riskerar att bli av med jobbet om de beslutar sig för att sända det hela så fegar de ur.

– Jag tror inte det är någon enskild detalj i min akt som gör det. Eftersom min stil är väldigt mörk och grafisk och aggressiv skulle det kunna vara många saker. Men det är ändå lite konstigt att de inte kunnat föreställa sig vad som skulle hända, för det finns liksom inga gråzoner hos mig, producenterna vet vad de får. De blir väl skraja helt enkelt. Alla vill stå i närheten av det men ingen vågar riktigt röra vid det.

– Och min stil är inte heller någonting för alla, men om man inte förkastar det så kommer man att skratta. Jag älskar att titta på min publik när jag uppträder. När de skrattar och samtidigt skäms för vad de skrattar åt. Så jag är en ”guilty pleasure”. Alla älskar att hata mig. Och jag älskar det!

Tillbaka i Sverige

Jason Rouse har försörjt sig på standup i fjorton år, och det är inte sällsynt att han turnerar nio månader om året. Den turné han är ute på nu började i december förra året och omfattar 16 länder.

Till Sverige har han kommit under de senaste sex åren så han kan scenen här ganska bra och har lärt känna många svenska komiker. Faktum är att han tänkte ta med sig Magnus Betnér till Kanada i vår och turnera med honom längs västkusten.

– Det känns jättekul att vara den här udda fågeln mitt i en blomstrande standup-scen. När jag kom till Sverige för sex år sedan uppträdde vi på en jätteliten klubb där kanske bara 50 personer fanns i publiken, de satt runt ett U-format bord. Nu när jag kommer hit nu för tiden så träffar jag nya komiker hela tiden, och det blir bara större och större. Det kommer att explodera här. Det känns väldigt roligt.

”Jag har till och med börjat lära mig svenska” avslöjar Jason sedan, och kastar ur sig några glosor: ”Komsi, komsi”. ”Plutt, plutt”. ”Håll käften”.

– När jag kommer hit nästa år ska jag uppträda i svensk tv - på svenska! Det kommer att bli en katastrof. Men det kanske blir lite rart också. Ungefär som att titta på ett handikappat barn som försöker knyta skosnörena.

Fotnot: Jason Rouse, med flera, uppträder på Gasta i kväll, på GW i Gävle.

Mer läsning

Annons