Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Känd från Youtube kommer till stan

/
  • Okej, vi vet inte om Tommy Emmanuel är gitarristernas konung officiellt sådär, men det är många gitarrister som är sjukt imponerade av honom. Och vi förstår varför.

Åtta och en halv miljon gånger har youtubeklippet där Tommy Emmanuel spelar Guitar Boogie visats. Varför? Kolla själv. Eller gå på hans konsert i Gävle i kväll.

Annons

När Tommy Emmanuel var en ung gitarrist i Australien en gång i tiden fanns det en amerikansk gitarrist som hette Chet Atkins som inspirerade honom. Atkins körde soft country med en väldigt speciell teknik, han spelade gitarr med alla tio fingrar, nästan som ett piano. Så Tommy Emmanuel började göra samma sak.

– Det här var 52 år sedan. Sedan dess har jag inte velat göra någonting annat i mitt liv, säger han nu med en trött röst från en turnébuss någonstans i de svenska skogarna.

Han har kommit hit via USA, Island, Norge, Holland och Tyskland. Så man kan förstå att han låter trött.

Som ung jobbade han både som studiomusiker och med ganska framgångsrika australiska rockband, men så fort en turné tog slut började han göra olika countrybetonade soloshower. Hans speciella gitarrteknik började låta allt större. Han hade inga trummor, ingen bas, ingen sångmelodi omkring sig, så allt det där, och mer därtill, började smyga sig in i gitarrspelet. Han är dessutom en sanslöst bra instrumentalist - och där någonstans börjar en youtubesuccé.

– Tja, youtube har varit bra för mig. Men jag har själv aldrig lagt upp några klipp där.

Faktum är att första gången han över huvud taget hörde talas om youtube var när en musiker från Stockholm sade att han hade sett honom spela och frågade om det gick att boka honom till en spelning i Sverige. Tommy frågade:

– Sett mig var då? Jag har aldrig spelat i Sverige.

– Vi har sett dig på youtube!

– Vad i helsike är youtube?

Vad kan man vänta sig av din spelning i kväll?

– Förhoppningsvis en djupare upplevelse än vad man hade trott när man gick dit. Att vi tillsammans kan nå en ny nivå i vårt medvetande genom musikens kraft. Det är ju det som är magin i det här.

Mer läsning

Annons