Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kikki är på gång igen

/
  • PERSONLIGT. Kikki Danielsson är efter 18 år tillbaka med en ny solo­skiva. Låtarna är skrivna av Sören ”Sulo” Karlsson.

Hon bär hjärtat på utsidan och har fått utstå både mediedrev och hån. Men Kikki Danielsson säger att hon lärt sig att bita ifrån och släpper nu en skiva som hon kallar för sin mest personliga hittills.

Annons

Det är svårt att veta vad man ska vänta sig av ett möte med Kikki Danielsson. Skriverierna och skvallret ligger som drivor längs hennes väg. På nya skivan ”Första dagen på resten av mitt liv” sjunger hon med klar och pigg stämma om åldrande, skandaler och sorg.

När hon till sist, 40 minuter försenad, kliver in genom dörren och lite försynt presenterar sig är det svårt att förstå att rösten på skivan tillhör denna ganska blyga och eftertänksamma person. Men bilden av Kikki är svårtydd. Å ena sidan en hyllad artist och å den andra en stjärna på dekis.

Talande titel

Titeln på skivan är på många sätt signifikant för Kikki Danielsson. Den är utlämnande och bjuder in till spekulation. Själv säger hon att den handlar mycket om att gå vidare efter en stor sorg.

– Min biologiska pappa som jag inte haft kontakt med på många år men nyligen lärt känna igen gick bort för ganska precis ett år sedan. Så den handlar både om pappa och om att jag känt mig vilsen, men nu är jag på gång, nu är det första dagen på resten av mitt liv, säger hon.

Sulo gav energi

Majoriteten av låtarna är skrivna av Sören ”Sulo” Karlsson, sångare i avsomnade rockbandet Diamond Dogs. Den något omaka duon träffades under en inspelning av tv-programmet ”Så ska det låta” 2009 och deras samarbete har sedan dess utvecklats stadigt. Kikki Danielsson säger att Sulo varit en helt avgörande orsak till att hon nu släpper sitt första soloalbum på 18 år.

– Jag har velat göra en ny skiva men visste inte vad den skulle innehålla. Dessutom var jag rätt trött på den här branschen efter 35 år. Men så träffade jag Sulo och han gav mig energi och drev på mig, säger hon.

Engagerade musiker

Halva skivan är inspelad i Stockholm och halva uppe i Kikki Danielsson hemtrakter i Hälsingland. Arbetet beskriver hon som lustfyllt, mycket tack vare engagerade musiker.

– Jag är van vid studiomusiker som kommer in gör sitt jobb och skriver upp tiden och går därifrån. Men de här killarna var engagerade och kom med förslag. Det märks på skivan, jag blir glad av att höra låtarna, säger hon.

Mer läsning

Annons